ΚΟΣΜΟΣ

Με πρωτοφανή μανία η «Ίρμα» κινείται προς τη Φλόριντα - επί ποδός ο στρατός (vids & pics)

Με πρωτοφανή μανία η «Ίρμα» κινείται προς τη Φλόριντα - επί ποδός ο στρατός (vids & pics)
REUTERS

Ο τυφώνας Ίρμα, μετά το φονικό πέρασμά του από την Καραϊβική, κατευθύνεται απειλητικός προς την Φλόριντα, την οποία αναμένεται να χτυπήσει με πρωτοφανή μανία.

Όπου φύγει-φύγει, εκατομμύρια κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στις περιοχές οι οποίες έχουν υποδειχθεί από τις Αρχές ως υψηλού κινδύνου ενώ υπάλληλοι αρμοδίων υπηρεσιών πηγαίνουν πόρτα - πόρτα και παροτρύνουν όσους δεν έχουν φύγει ακόμη να το πράξουν πριν είναι αργά.

Μεγάλα είναι τα μποτιλιαρίσματα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της τέταρτης πολυπληθέστερης Πολιτείας των ΗΠΑ.

Ο φονικός τυφώνας ανέβηκε στην ανώτατη βαθμίδα της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, δηλαδή στο 5, πριν πέσει και πάλι στο 4 και αφότου είχε αφήσει πίσω του τουλάχιστον 21 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές στο πέρασμά του από την ανατολική Καραϊβική.

Προσώρας πλήττει την Κούβα.

2017 09 08T220502Z 1159031856 RC1B62836D00 RTRMADP 3 STORM IRMA

Courtesy NASA/Handout via REUTERS

Τα ξημερώματα του Σαββάτου το 'μάτι' του βρισκόταν περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Στο «στόχαστρο» της Ίρμα, αναμένεται να βρεθούν πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το Μαϊάμι, όπου ήδη, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν πάει σε καταφύγια -των αστέγων συμπεριλαμβανομένων.

Track

O τυφώνας Ίρμα, όπως μεταδίδει το CNNi, θα πλήξει τα Φλόριντα Κις το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα κινηθεί προς τη νοτιοδυτική ακτή της Πολιτείας. Το μήνυμα του κυβερνήτη Ρικ Σκοτ στους συμπολίτες του ήταν σαφές:

Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Αν βρίσκεστε σε περιοχή που πρέπει να φύγετε, κάντε το τώρα. Όχι σε μια ώρα, άμεσα. Τέτοια καταστροφική καταιγίδα όπως αυτή που έρχεται η Πολιτεία μας δεν έχει ξαναζήσει.

Δραματική ήταν η έκκληση την οποία απηύθυνε, μέσω διαγγέλματος, ο Ντόναλντ Τραμπ:

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό.

2017 09 08T205427Z 294241265 RC1A2652C0C0 RTRMADP 3 STORM IRMA FLORIDA

Courtesy Florida Highway Patrol/Handout via REUTERS

Στους αυτοκινητόδρομους της Φλόριντα η εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ώρες έχει ως εξής: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, καγιάκ, ακόμη και δοχεία βενζίνης.

2017 09 08T173852Z 1718070524 RC16B92FFFA0 RTRMADP 3 STORM IRMA CUBA

REUTERS/Alexandre Meneghini

florida3 1 768x536

REUTERS

Άδεια τα ράφια των σούπερ μάρκετ

2017 09 08T153009Z 405691743 RC1DD5DA9D30 RTRMADP 3 STORM IRMA

REUTERS/Gregg Newton

florida 1 768x512

REUTERS

Κάποιοι θαρραλέοι, φεύγουν αεροπορικώς:

https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p
https://www.instagram.com/p/p

Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στη Φλόριντα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.

Στο Μαϊάμι Μπιτς, το παραλιακό θέρετρο που συνήθως είναι γεμάτο τουρίστες, επικρατεί ερημιά και πολλά καταστήματα έχουν ήδη κλείσει. Η Ίρμα αναμένεται να πλήξει την περιοχή αυτή με ιδιαίτερη σφοδρότητα και να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες.

Πάνω από 4 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα

Ο κυκλώνας Ίρμα απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξυπηρετεί η εταιρεία Power & Light (FPL) της Φλόριντα, επηρεάζοντας την καθημερινότητα περίπου 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρισμού.

«Όλοι στη Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις επιπτώσεις της καταιγίδας» δήλωσε ο Έρικ Σιλάτζι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές της FPL να προετοιμαστούν για μια διαδικασία αποκατάστασης του δικτύου διάρκειας πολλών εβδομάδων.

Η FPL είναι η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα εξυπηρετώντας περίπου το 50% των 20,6 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας.

Η Κάτια υποβαθμίστηκε - Ο Χοσέ έρχεται

Παρόμοια πορεία με τον τυφώνα Ίρμα φαίνεται να ακολουθεί μέχρι στιγμής και ο τυφώνας Χοσέ, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 και κατευθύνεται προς τα νησιά Λίουαρντ. Το “μάτι” του τυφώνα αναμένεται να περάσει κοντά ή στα ανατολικά των νησιών σήμερα, ενώ μετά αναμένεται να εξασθενήσει σταδιακά.

https://www.instagram.com/p/p

Την ίδια ώρα, ο κυκλώνας Κάτια υποβαθμίστηκε σε τροπική καιταιγίδα, αφού έπληξε περιοχή που βρίσκεται κοντά στο θέρετρο Τεκολούτλα στην πολιτεία Βερακρούζ στο Μεξικό.

Συνοπτικά:

  • Ο τυφώνας Ίρμα βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου περίπου 245 μίλια νοτιοανατολικά του Μαϊάμι.
  • Θα μετακινηθεί κοντά στη βόρεια ακτή της Κούβας αργότερα το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα φτάσει στη νοτιοδυτική ακτή της Φλόριντα σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.
  • Πριν από την Κούβα, ο τυφώνας χτύπησε τα νησιά Τερκς και Κέικος και τις νοτιοανατολικές Αντίλλες.
  • Μέχρι στιγμής, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από το ολέθριο πέρασμά του
  • Από το 1851 και μετά μόνο τρεις καταιγίδες βαθμίδας 5 έχουν 'χτυπήσει' τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία η φονική ‘Ιρμα είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τον τυφώνα Άντριου (επίσης κλίμακας 5) που είχε προκαλέσει μεγάλη καταστροφή.
  • Ο Ίρμα θα είναι ο δεύτερος τυφώνας που θα πλήξει μέσα σε 15 ημέρες τις ΗΠΑ. Προηγήθηκε ο Χάρβεϊ, κλίμακας 4, που χτύπησε το Τέξας, σκοτώνοντας 60 ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές πάνω από 180 δισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ