ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ» και η ευρωζώνη να αποκτήσει δικό της υπουργό Οικονομικών

Γιούνκερ: Ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ» και η ευρωζώνη να αποκτήσει δικό της υπουργό Οικονομικών
REUTERS/Christian Hartmann

Στην ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωζώνη τον δικό της υπουργό Οικονομικών και ο ESM να γίνει το ευρωπαϊκό «ΔΝΤ», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσιάζοντας το όραμά του για την αναγέννηση της ΕΕ κατά την ετήσια ομιλία του για την «κατάσταση της Ένωσης», ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η ευρωζώνη χρειάζεται τον δικό της υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της ΕΕ και θα πρέπει να έχει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και προέδρου στο Eurogroup. Η ευρωζώνη δεν χρειάζεται δικό της κοινοβούλιο ούτε ξεχωριστό προϋπολογισμό, πρόσθεσε ο Γιούνκερ, τονίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει σταδιακά να γίνει το ευρωπαϊκό "ΔΝΤ", κάτι για το οποίο η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της τον Δεκέμβριο.

«Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερο ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025», επεσήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκινώντας την ομιλία του, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του, καθώς όπως είπε «ο άνεμος επέστρεψε στα πανιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουμε να τον εκμεταλλευθούμε. Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, και δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα».

Οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν για το Brexit

Οι Βρετανοί σύντομα θα μετανιώσουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ΕΕ λυπάται που αποχωρούν, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως «το Brexit δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, η Ευρώπη θα συνεχίσει το δρόμο της».

Παράλληλα, πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μία ημέρα μετά το Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, στη ρουμανική πόλη Σίμπιου για να χαρτογραφηθεί το μέλλον της ΕΕ.

Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

2017 09 13T083412Z 1335236295 RC14643519E0 RTRMADP 3 EU JUNCKER


Πηγή:REUTERS/Christian Hartmann

Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από την Τουρκία να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να καθυβρίζει τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», είπε χαρακτηριστικά.

Νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών θα προτείνει η ΕΕ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο μεταναστευτικό, αποδίδοντας εύσημα στην Ιταλία, επαινώντας την επιμονή και τη γενναιοδωρία της κατά τους χειρισμούς της στην μεταναστευτική κρίση, προσθέτοντας πως «διασώζει την τιμή της Ευρώπης» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αναφέρθηκε και στις «σκανδαλώδεις» συνθήκες που επικρατούν για τους μετανάστες στη Λιβύη, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Έκανε επίσης γνωστό πως η ΕΕ θα προτείνει μια νέα πολιτική για την απέλαση των μεταναστών στα τέλη του μήνα, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

Να «αγκαλιάσει» η ΕΕ το όραμα Μακρόν για την Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «αγκαλιάσει» το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη και την ιδέα για την ευρεία δημόσια διαβούλευση για το μέλλον, είπε ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την ομιλία του στο Στρασβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση να υπερβεί τα βέτο των χωρών-μελών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνδυάσει τους ρόλους του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε, ενώ απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Ευρωπαϊκή Αρχή για έλεγχο των ρυθμίσεων που αφορούν αποσπασμένους εργαζόμενους

2017 09 13T084150Z 515239180 RC1F05918A90 RTRMADP 3 EU JUNCKER


Πηγή:REUTERS/Christian Hartmann

Τη σύσταση «κοινής αρχής» που θα ελέγχει την εφαρμογή «παντού» στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ρυθμίσεων που αφορούν την απασχόληση αποσπασμένων εργαζομένων πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Στρασβούργο.

«Σε μία Ένωση ίσων, δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Όσοι κάνουν την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο, πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό», είπε κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, υπερασπιζόμενος τις προτάσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αποσπασμένους εργαζόμενους. «Προτείνω τη δημιουργία νέας ευρωπαϊκής αρχής ελέγχου και εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών», πρόσθεσε.

Θεσπίζεται ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου ξένων επενδύσεων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την θέσπιση «ευρωπαϊκού πλαισίου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την προστασία των στρατηγικών τομέων, μέτρο που απαντά στις ανησυχίες για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.

«Σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξέταση των επενδύσεων, investment screening. Εάν μία ξένη δημόσια επιχείρηση θέλει να αποκτήσει ένα στρατηγικό ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος της ενεργειακής μας υποδομής, ή μία από τις επιχειρήσεις μας του αμυντικού τεχνολογικού τομέα, αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά σε συνθήκες διαφάνειας μέσω εις βάθος εξέτασης και συζήτησης», ξεκαθάρισε ο Γιούνκερ.

Εμπορικές συνομιλίες με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

2017 09 13T083923Z 133737550 RC1489D8C090 RTRMADP 3 EU JUNCKER copy


Πηγή:Πηγή:REUTERS/Christian Hartmann

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις νέες εμπορικές συμφωνίες έως το 2019.

Απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον

«Σοκαρισμένος» από το σκάνδαλο της παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων από την αυτοκινητοβιομηχανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διατυπώνοντας την απαίτηση για καθαρά αυτοκίνητα στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μία ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που θα αποτελέσει εγγύηση για ανταγωνιστικές βιομηχανίες, είπε.

Συνεδρίαση ΕΚ "Η κατάσταση της Ένωσης"

Φέτος, η ειδική αυτή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς υπήρξαν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε -με κορυφαία την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι αλλεπάλληλες τζιχαντιστικές επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και απαιτούν συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης. Η ανεργία, ειδικά στους νέους, οι κοινωνικές ανισότητες, το μεταναστευτικό, είναι επίσης “αγκάθια”.

Έτσι, μεταξύ των θεμάτων που τίθενται στη σημερινή τρίωρη συζήτηση για την κατάσταση και το μέλλον -ειδικά αυτή την περίοδο κατά την οποία αμφισβητούνται έντονα οι πολιτικές των Βρυξελλών- της ΕΕ, είναι η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια, η απασχόληση και η ανάπτυξη, η μετανάστευση και το διεθνές εμπόριο.

To λόγο μετά τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Γιούνκερ, παίρνουν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και οι ευρωβουλευτές.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία στα ελληνικά μετακινείστε τον κένσορα πάνω στην εικόνα και μόλις εμφανιστεί το original στα δεξιά επιλέξτε τη γλώσσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ