ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ δεν συνδέει τους τυφώνες με την κλιματική αλλαγή

Ο Τραμπ δεν συνδέει τους τυφώνες με την κλιματική αλλαγή
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Φλόριντα. REUTERS/Jonathan Ernst

Η στάση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για την κλιματική αλλαγή δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, παρά τους τυφώνες που έπληξαν την Αμερική και την Καραϊβική.

Οι δημοσιογράφοι που ταξίδευαν μαζί του στη Φλόριντα όπου μετέβη για να επιθεωρήσει το τοπίο της καταστροφής που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ίρμα, τον ρώτησαν για το ενδεχόμενο η δημιουργία τυφώνων να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και εκείνος απάντησε ότι στο παρελθόν «είχαμε ισχυρότερες καταιγίδες από αυτή».

«Αν ανατρέξετε πίσω στη δεκαετία του '30 ή στη δεκαετία του ‘40 και ρίξετε μία ματιά, θα δείτε ότι τότε υπήρξαν ισχυρότερες καταιγίδες. Ναι, είχαμε δύο τρομακτικές καταιγίδες αλλά κατά τις δύο αυτές δεκαετίες, παρατηρήθηκαν καταιγίδες που ήταν παρόμοιες ή ισχυρότερες από αυτές, εντάξει;» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το CNNi.

Την ίδια ώρα, όμως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η δημιουργία τυφώνων και ισχυρών καταιγίδων ενδεχομένως να συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Όπως αναφέρει, μάλιστα, η NOAA σε πρόσφατη έκθεσή της, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία της Γης.

Απαντώντας στην έκθεση της NOAA αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε στο CNNi ότι «είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα οφείλεται για την πιο συχνή δημιουργία κυκλώνων».

Ωστόσο, η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι «παρατηρούνται ήδη αλλαγές στο κλίμα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανότατα έχει προκαλέσει εντονότερους τροπικούς κυκλώνες παγκοσμίως».

Παρόλα αυτά συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου έχουν απορρίψει κατά το παρελθόν τα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα χρησιμοποίησε την μεταβολή του κλίματος για να περιορίσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Αμερικής ανακοίνωσε τον Ιούνιο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα κάνοντας λόγο για μία συμφωνία «οικονομικά επιζήμια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδιαίτερα για την τσιμεντοβιομηχανία, τον άνθρακα, τον χάλυβα, το χαρτί, με συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας της τάξης των 3 εκατομμυρίων αφού θα έκλειναν εργοστάσια και θα χάνονταν θέσεις εργασίας στην Αμερική προς όφελος άλλων χωρών».

Τα tweets του Τραμπ για τον τυφώνα λένε... άλλα

Τα σχόλια όμως του Ντόναλντ Τραμπ στο twitter για τον τυφώνα Ίρμα προκαλούν ερωτήματα καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «τον μεγαλύτερο τυφώνα που έχουμε δει ποτέ».

Συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου και καθώς η Ίρμα πλησίαζε τη Φλόριντα ο Τραμπ έγραψε: «Ο Ίρμα είναι επικών διαστάσεων, ίσως ο μεγαλύτερος κυκλώνας που έχουμε δει».

Σε άλλο tweet μερικές ημέρες πριν είχε αναφέρει: «Ο τυφώνας φαίνεται να είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στον Ατλαντικό».

Αλλά και την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν από τα σχόλιά του για την κλιματική αλλαγή στους δημοσιογράφους στο Air Force One, είχε επισημάνει ότι «οι κάτοικοι της Φλόριντα βίωσαν κάτι το οποίο κανείς δεν έχει ξαναδεί».

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν αποφύγει επανειλημμένα να απαντήσουν στην ερώτηση αν η κλιματική αλλαγή οφείλεται για τη δημιουργία των τυφώνων Χάρβεϊ και Ίρμα, λέγοντας ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσουμε αργότερα».

Μάλιστα ο διευθυντής του Γραφείου Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Mick Mulvaney, δήλωσε στο CNNi ότι «η κλιματική αλλαγή είναι μία μεγάλη συζήτηση για μία άλλη ημέρα» και «ένα μεγάλο θέμα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ