ΚΟΣΜΟΣ

Πλοιάρια με πάνω από 1.000 μετανάστες αναχαίτισαν οι λιβυκές Αρχές

Πλοιάρια με πάνω από 1.000 μετανάστες αναχαίτισαν οι λιβυκές Αρχές
REUTERS/Hani Amara

Στην αναχαίτιση πλοιαρίων τα οποία μετέφεραν 1.074 μετανάστες προχώρησε η ακτοφυλακή της Λιβύης, σε σειρά επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο δυτικά της λυβικής πρωτεύουσας, Τρίπολης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού, Αγιούμπ Κάσεμ.

Οι έλεγχοι των λιβυκών ένοπλων οργανώσεων στις παραθαλάσσιες πόλεις Σαμπράθα και Ζαουίγια, που αποτελούν τα κύρια σημεία αναχώρησης που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων στη Λιβύη, για την αποτροπή της μετακίνησης μεταναστών έχουν ενταθεί και σε αυτή οφείλεται η ραγδαία πτώση που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία.

Εντούτοις, κάποια σκάφη εξακολουθούν να αναχωρούν από την περιοχή, όπου επιχειρούν διάφορες οργανώσεις διακινητών.

Τα πλοιάρια με τους μετανάστες που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν το διάπλου της Μεσογείου το Σάββατο αναχαιτίστηκαν από την ακτοφυλακή της Ζαουίγια, περίπου 45 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, τόνισε ο Κασέμ.

«Οι δυνάμεις ακτοφυλακής της Ζαουίγια διέσωσαν 1.074 παράτυπους μετανάστες που επέβαιναν σε τουλάχιστον οχτώ πλοιάρια», δήλωσε ο Κασέμ.

Πρόσθεσε ότι οι μετανάστες προέρχονταν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και αραβικές χώρες και είχαν αναχωρήσει από την Σαπράθα και τις γειτονικές περιοχές Ταλίλ και Ουάντι.

Περίπου 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική από το 2014, ενώ περισσότεροι από 12.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του ταξιδιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ