ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Στο τραπέζι και η στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ

Ερντογάν: Στο τραπέζι και η στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ
REUTERS/Murad Sezer

Σκληρό μήνυμα στους Κούρδους του Ιράκ έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το χθεσινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, προειδοποιώντας με στρατιωτικά αλλά και οικονομικά μέτρα εναντίον τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πεινάσουν» εάν η Τουρκία αποφασίσει να σταματήσει τη διέλευση φορτηγών και πετρελαίου από τα σύνορά της με το Βόρειο Ιράκ.

«Όλες οι επιλογές, από οικονομικές ως και στρατιωτικές, περιλαμβανομένης και της επέμβασης από ξηράς και αέρος, βρίσκονται στο τραπέζι», τόνισε ο Ερντογάν.

Τα σχόλια αυτά του Τούρκου προέδρου έρχονται την ώρα που ήδη τα ιρακινά στρατεύματα και ο τουρκικός στρατός πραγματοποιούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, με το βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία αποτελεί τον κύριο "σύνδεσμο" του βορείου Ιράκ με τον υπόλοιπο κόσμο, όμως βλέπει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια, φοβούμενη ότι θα πυροδοτήσει την απόσχιση και του δικού της κουρδικού πληθυσμού.

«Θα βρεθούν σε δύσκολη θέση όταν θα επιβάλλουμε τις κυρώσεις μας» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

2017 09 25T105032Z 1699967879 RC1530231100 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS KURDS REFERENDUM TURKEY OIL

REUTERS/Murad Sezer

«Όλα θα τελειώσουν όταν σταματήσουμε την μεταφορά πετρελαίου, τα έσοδά τους θα εξαφανιστούν και δεν θα μπορούν να βρουν ούτε φαγητό όταν τα φορτηγά μας σταματήσουν να πηγαίνουν στο βόρειο Ιράκ», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει πολλές φορές απειλήσει με οικονομικές κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε και τον Μασούντ Μπαρζανί, για προδοσία, σημειώνοντας πως «ως την τελευταία στιγμή, περιμέναμε να μην υποπέσει σε ένα τέτοιο σφάλμα, όπως η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Προφανώς κάναμε λάθος».

«Η απόφαση αυτή, η οποία έχει ληφθεί χωρίς καμία διαβούλευση, είναι προδοσία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ