ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ εναντίον Ζούκερμπεργκ για τον ρόλο του Facebook στις αμερικανικές εκλογές

Τραμπ εναντίον Ζούκερμπεργκ για τον ρόλο του Facebook στις αμερικανικές εκλογές

Σε ένα... πινγκ πονγκ αντιπαράθεσης επιδίδονται ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, λίγες μέρες πριν την κατάθεση του δεύτερου στη Γερουσία, στο πλαίσιο της έρευνας για την ενδεχόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Το Facebook υποβάλλεται σε λεπτομερή έλεγχο για το θέμα των εκλογών και μάλιστα η διεύθυνσή του δεσμεύθηκε να παραδώσει στο Κογκρέσο πληροφορίες για 3.000 διαφημίσεις που προβλήθηκαν στις ΗΠΑ και τις οποίες «πούλησε» σε λογαριασμούς που σχετίζονταν με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το CNNi, οι διαφημίσεις αγοράστηκαν από Ρώσους, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας Black Lives Matter και στόχευαν σε κοινό στο Φέργκιουσον, το Μιζούρι και τη Βαλτιμόρη, περιοχές στις οποίες εκείνη την περίοδο γίνοντας ογκώδεις διαδηλώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαύρων, με αφορμή δολοφονίες αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Την αρχή της αντιπαράθεσης έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντας με μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ότι το Facebook είναι εναντίον του, με τον ιδρυτή του δημοφιλούς ιστοτόπου να απαντά στον αμερικανό πρόεδρο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες.

«Το Facebook ήταν πάντα ενάντια στον Τραμπ, τα δίκτυα ήταν πάντα ενάντια στον Τραμπ. Fake news. Οι New York Times (απολογήθηκαν για αυτό) και η Washington Post ήταν ενάντια στον Τραμπ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας υπονοούμενα για συμπαιγνία όλων αυτών εναντίον του.

Άμεση ήταν η απάντηση του ιδρυτή του Facebook, ο οποίος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης απορρίπτει τις κατηγορίες σημειώνοντας: «Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι το Facebook είναι εναντίον του. Οι φιλελεύθεροι ισχυρίζονται ότι βοηθήσαμε τον Τραμπ. Οι δύο πλευρές είναι δυσαρεστημένες από απόψεις και περιεχόμενο που δεν τους αρέσει».

Ξεκαθάρισε πως το Facebook, είναι «πλατφόρμα για όλες τις απόψεις», ενώ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία να πει ότι μετανιώνει για σχόλια που είχε κάνει νωρίτερα, σχετικά με την επιρροή που είχαν τα fake news στο Facebook, στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Μετά τις εκλογές είχα εκφράσει την άποψη ότι είναι παράλογος ο ισχυρισμός ότι η παραπληροφόρηση μέσω του Facebook μπόρεσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Το να την αποκαλέσω παράλογη ήταν περιφρονητικό και το μετανιώνω. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για να το αντιμετωπίζουμε περιφρονητικά», τόνισε ο Ζούκερμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ