ΚΟΣΜΟΣ

Στο «μάτι του κυκλώνα» υπουργοί του Ντόναλντ Τραμπ

Στο «μάτι του κυκλώνα» υπουργοί του Ντόναλντ Τραμπ
Ο υπουργός Υγείας, Τόμας Πράις Carlos Barria/Reuters

Στο «μάτι του κυκλώνα» έχουν μπει υπουργοί της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που δέχονται σωρεία επικρίσεων διότι ναύλωσαν ιδιωτικά αεροσκάφη για επαγγελματικά ταξίδια, υπερχρεώνοντας τους Αμερικανούς πολίτες.

Πέντε Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζήτησαν σήμερα την παραίτηση του Τομ Πράις, υπουργού Υγείας, καθώς ενοικίασε ένα αεροσκάφος έναντι 25.000 δολαρίων για μεταβεί από την Ουάσιγκτον στην Φιλαδέλφεια κι αντίστροφα, την ώρα που εκτελείται πληθώρα δρομολογίων μεταξύ των δύο πόλεων στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Συνολικά, ο Τομ Πράις πέταξε φέτος τουλάχιστον 26 φορές με ιδιωτικά αεροσκάφη που είχε ναυλώσει έναντι του ποσού των 400.000 δολαρίων, σύμφωνα με το Politico. Τα ταξίδια έγιναν προκειμένου να διεκπεραιώσει υποθέσεις του υπουργείου του, υπογραμμίζεται στην επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο στον κατάλογο των προορισμών περιλαμβάνονται περιοχές όπου ο Τομ Πράις διαθέτει ακίνητα ή έχει φίλους και συγγενείς.

Οι οδηγίες που αφορούν τις μετακινήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ τους υποχρεώνουν να ταξιδεύουν με τις τακτικές αεροπορικές γραμμές, εφόσον υπάρχουν δρομολόγια που συμπίπτουν με τον προορισμό και την ημερομηνία που θέλουν.

Υπεραμυνόμενος τη νομιμότητα των ταξιδιών του, ο Τομ Πράις γνωστοποίησε, την Κυριακή, ότι δεν προτίθεται να ναυλώσει ιδιωτικά αεροσκάφη έως ότου ολοκληρωθεί μια εσωτερική έρευνα της γενικής επιθεώρησης του υπουργείου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει διατεθειμένος να συγχωρέσει αυτού του είδους τις δαπάνες με χρήματα των φορολογουμένων.

Θα απολυθεί; «Θα το δούμε» απάντησε ο μεγιστάνας χθες, Τετάρτη, σε δημοσιογράφους. «Θα το εξετάσω. Δεν είμαι ευχαριστημένος και του το κατέστησα σαφές».

Αντιθέτως, υπογραμμίζει το Politico, οι δύο προκάτοχοι του υπουργείου Υγείας υπό τον Μπαράκ Ομπάμα ταξίδευαν αποκλειστικά με τις συμβατικές αεροπορικές εταιρείες.

Αυτήν την εβδομάδα, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε επίσης ότι ο Σκοτ Προυίτ, ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) είχε ταξιδέψει με ιδιωτικό αεροσκάφος τρεις φορές και με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος τον Ιούνιο για να πάει από το Οχάιο στη Νέα Υόρκη. Το κόστος; 58.000 δολάρια, συνολικά.

Ωστόσο η EPA δημοσιοποίησε έγγραφα της δικαστικής υπηρεσίας της Αρχής, που έδινε άδεια για αυτά τα ταξίδια, δικαιολογώντας τα από τον περιορισμένο χρόνο που είχε στη διάθεσή του ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ