ΚΟΣΜΟΣ

Το «δεξί χέρι» της Μέρκελ… ο προσωρινός διάδοχος του Σόιμπλε

Το «δεξί χέρι» της Μέρκελ… ο προσωρινός διάδοχος του Σόιμπλε
REUTERS/ AXEL SCHMIDT

Έντονες είναι οι διεργασίες στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ γρίφος παραμένει ποιος θα είναι ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Τον διευθυντή του πολιτικού της γραφείου, τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Πίτερ Αλτμάγιερ φαίνεται πως προωθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να αναλάβει προσωρινά τη θέση του Σόιμπλε ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο 59χρονος πολιτικός του CDU, θα αναλάβει μεταβατικά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά την αποχώρηση του επί χρόνια υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

YPOYRGOS

REUTERS/Fabrizio Bensch

Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα αναλάβει στις 24 Οκτωβρίου το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Γερμανικής Βουλής, με αποτέλεσμα η θέση στο υπουργείο Οικονομικών να μένει... ορφανή ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα γίνει κοντά στα Χριστούγεννα.

Ο έμπιστος της Μέρκελ...

Ο 59χρονος Πίτερ Αλτμάγιερ, θεωρείται «ο ισχυρότερος άνθρωπος στο Βερολίνο», σύμφωνα με τον Εconomist, ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι είναι ο σταθερά φιλοευρωπαίος διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Μέρκελ από το 2013 και έχει επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος... τόση όση περίπου και ο Σόιμπλε.

Ο Αλτμάγιερ, σχολιάζοντας το Brexit και τις θέσεις της Γερμανίας, επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει μια καλή συνεργασία με τους Βρετανούς, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit.

Τέλος, σύμφωνα με το Bloomberg, το γεγονός ότι ο Αλτμάγιερ στερείται σημαντικών οικονομικών γνώσεων μπορεί να έχει μικρότερη σημασία από το αν η Μέρκελ θα μπορέσει να στερηθεί τις υπηρεσίες του από το πολιτικό της γραφείο, λόγω των συχνών ταξιδιών του στο εξωτερικό που θα απαιτεί ο νέος του ρόλος ως υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ