ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση» που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα

Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση» που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα
EPA/JOSE MENDEZ

Τα μηνύματα που φτάνουν από τους επιστήμονες κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι. Μία νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη, περιγράφει το μέλλον του πλανήτη σαν δυστοπία, και μάλιστα όχι τόσο μακρινή. Ρίζα του κακού, η κλιματική αλλαγή. 

Η κλιματική αλλαγή, φαινόμενο που σήμερα αμφισβητείται από τον ισχυρότερο ηγέτη του πλανήτη, τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι αυτή που αναμένεται να συνθλίψει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας προειδοποιούν πως ο αριθμός των προσφύγων της συριακής κρίσης θα ωχριά μπροστά στα μιλιούνια προσφύγων της κλιματικής αλλαγής. Κάτι που θα αποτελέσει την πραγματική πρόκληση για τη Γηραιά Ήπειρο.

«Αν η Ευρώπη νομίζει πως έχει προσφυγικό πρόβλημα σήμερα, περιμένετε να δείτε σε είκοσι χρόνια», προειδοποίησε ο απόστρατος του αμερικανικού στρατού, Στίβεν Τσένι στην έκθεση που πραγματοποίησε το ίδρυμα Environmental Justice Foundation (EJF): «Περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί όταν η κλιματική αλλαγή θα εξωθήσει τους ανθρώπους εκτός Αφρικής – ιδίως των υποσαχάριων περιοχών. Και δεν μιλάμε για ένα ή δύο εκατομμύρια ανθρώπους αλλά για 10 – 20 εκατομμύρια. Δεν πρόκειται να κατευθυνθούν νοτίως της Αφρικής, πρόκειται να περάσουν την Μεσόγειο».

Η έρευνα κάνει επιτακτική έκκληση στις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε ένα νομικό πλαίσιο που θα προστατεύει τους πρόσφυγες του κλίματος και, εν αναμονή της κλιματικής συνόδου, την ερχόμενη εβδομάδα, στη Γερμανία, καλεί τους ηγέτες να επισπεύσουν την εφαρμογή των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Όπως το θέτει ο Σερ Ντέιβιντ Κινγκ, πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης «μιλάμε για μία υπαρξιακή απειλή στον πολιτισμό μας, μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, συνεπάγεται κάθε είδους κίνδυνο γι’αυτό και απαιτεί άμεση ανταπόκριση σε κλίμακα που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ έως σήμερα».

Η έκθεση αμφισβητεί πως η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο την εν μέρει πρόκληση του συριακού εμφυλίου – με την εκτεταμένη ξηρασία να εκτοπίζει εσωτερικά 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους από το 2006 έως το 2011, αφήνοντας πολλούς από αυτούς χωρίς πρόσβαση σε τροφή, νερό και δουλειά.

«Η κλιματική αλλαγή είναι το απρόβλεπτο συστατικό που, αν προστεθεί στις υπάρχουσες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, έχει τη δυναμική να πυροδοτήσει βία και διαμάχες με ολέθριες επιπτώσεις», τονίζει ο δ/ντης του EJF, Στιβ Τρεντ και προσθέτει: «Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας, η κλιματική αλλαγή – και η δυναμική της να προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση – πρέπει να θεωρηθούν ως επείγουσα προτεραιότητα για τους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες της γης».

Παρότι, πάντως, η έρευνα εστιάζει στις, ολοένα και περισσότερες, επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, επισημαίνει πως τα ακραία φαινόμενα που προσφάτως έπληξαν τις νότιες πολιτείες της Αμερικής και την Καραϊβική, είναι μια κραυγαλέα υπενθύμιση πως οι πλούσιες χώρες Δύσης και μη, κάθε άλλο παρά στο απυρόβλητο βρίσκονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ