ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος: Σε θανάσιμο κίνδυνο το είδος

Πέθανε ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος: Σε θανάσιμο κίνδυνο το είδος
REUTERS/Baz Ratner

Ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος που είχε απομείνει εν ζωή πέθανε και πλέον απομένουν μόνο δύο θηλυκά πριν το είδος εξαφανιστεί.

Ο 45χρονος Sudan αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τις τελευταίες ημέρες λόγω της περασμένης ηλικίας του. Η ομάδα των κτηνιάτρων που τον φρόντιζε αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθανασία, θεωρώντας πως η κατάσταση του δεν θα βελτιωνόταν.

Όπως ανέφερε η ομάδα WildAid ο Sudan ζούσε σε κέντρο προστασίας ζώων στην Κένυα, περικυκλωμένος από ένοπλους φύλακες που προσπαθούσαν να τον σώσουν από λαθροθήρες.

«Ήταν ένας ευγενικός γίγαντας, η προσωπικότητά του ήταν απίστευτη και αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός του πολλοί ήταν αυτοί που τον φοβούνταν. Αλλά δεν είχε κανένα κακό στοιχείο», είπε ο Elodie Sampere, εκπρόσωπος του κέντρου.

Οι ειδικοί πήραν γενετικό δείγμα από Sudan, ελπίζοντας πως θα καταφέρουν να γονιμοποιήσουν τα δύο θηλυκά του είδους, αποκάλυψε ο Sampere.

«Απλώς ελπίζουμε ο κόσμος να μάθει από την απώλεια του Sudan και να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για να σταματήσει το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερων», ανέφερε ο διευθυντής της WildAid, Peter Knights.

Οι ρινόκεροι στοχοποιούνται από λαθροθήρες, καθώς στην Ασία πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως τα κέρατά τους έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ειδικοί θεωρούν πως το κέρας τους προσφέρει περισσότερα κέρδη από το εμπόδιο ναρκωτικών.

Το κέντρο προστασίας ζώων, όπου φιλοξενούνταν ο Sudan, έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αποστέλλοντας ακόμη και «μυστικούς πράκτορες» σε γειτονικές περιοχές για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για λαθροθήρες.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο ρινόκερος αντιμετώπιζε προβλήματα υπογεννητικότητας, κάτι που έκανε την αύξηση του αριθμού του είδους ιδιαιτέρως δύσκολη.

Ο Sudan είχε γίνει είδηση το περασμένο έτος όταν το Tinder τον ονόμασε τον «πιο περιζήτητο εργένη στον κόσμο» προσπαθώντας να συγκεντρώσει κονδύλια για την προστασία του είδους του.

Ο βόρειος μαύρος ρινόκερος εξαφανίστηκε πριν από επτά χρόνια, λόγω της λαθροθηρίας. Απομένουν ακόμη πέντε είδη ρινόκερου στον κόσμο και όλα κινδυνεύουν από εξαφάνιση.

World's last male northern white rhino dies, by Joshua Berlinger, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ