ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φόβοι για την εξαφάνιση της φάλαινας του Βορείου Ατλαντικού

Φόβοι για την εξαφάνιση της φάλαινας του Βορείου Ατλαντικού
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/EPA PHOTO NOAA/-/NOAA

Φόβοι για την εξαφάνιση της φάλαινας του Βορείου Ατλαντικού εκφράζουν οι ειδικοί καθώς έχει περάσει η χειμερινή περίοδος αναπαραγωγής τους και δεν σημειώθηκε καμία γέννηση.

Η τετράμηνη περίοδος αναπαραγωγής του ζώου, που ήδη βρίσκεται στη λίστα με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, έληξε αυτό το μήνα και οι ερευνητές λένε πως δεν έχουν δει καμία νεογέννητη φάλαινα στις ακτές της Φλόριντα και την Τζόρτζια. Κανονικά οι μητέρες και τα φαλαινάκια μένουν στην περιοχή μέχρι τα μέσα Απριλίου, αναφέρει στο CNNi η Μπαρπ Ζούζμα, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα αποκατάστασης φαλαινών του «National Marine Fisheries Service», εκφράζοντας την ανησυχία της.

Υπάρχουν μόλις 450 φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού και το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία γέννηση, είναι άσχημα νέα για το είδος. Τους φόβους ενισχύει και το γεγονός πως πέρυσι, 17 φάλαινες βρέθηκαν νεκρές στις παραλίες του Ατλαντικού.

Προβλήματα στην αναπαραγωγή της φάλαινας του Βορείου Ατλαντικού υπήρχαν και τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με τον Κλέι Τζορτζ, βιολόγο του Τμήματος Φυσικών Πόρων της Τζόρτζια, τον χειμώνα του 2000, παρατηρήθηκε μόλις μία γέννηση, ενώ το 2001, γεννήθηκαν 31 φάλαινες.

Οι λόγοι που το θαλάσσιο θηλαστικό απειλείται, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι οι εξής:

  • Οι γεννήσεις φαλαινών ήταν κάτω από το μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια
  • Οι ερευνητές εκτιμούν ότι λιγότερες από 100 θηλυκές φάλαινες έχουν απομείνει στο Βόρειο Ατλαντικό
  • Λιγότερες φάλαινες έχουν παρατηρηθεί στα παραδοσιακά σημεία σίτισης, στις ακτές της Νέας Αγγλίας και του Καναδά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον βιολόγο, έχει παρατηρηθεί επίσης πως οι θηλυκές φάλαινες πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία. Ενώ το θηλαστικό μπορεί να ζήσει μέχρι τα 200, πεθαίνει στα 30 του.

Με πληροφορίες από: North Atlantic right whales may be on edge of extinction. There's been zero births this year

By Doug Criss, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ