ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υποθαλάσσια τείχη θα μπορούσαν να εμποδίσουν το λιώσιμο των παγετώνων, λένε οι επιστήμονες

Υποθαλάσσια τείχη θα μπορούσαν να εμποδίσουν το λιώσιμο των παγετώνων, λένε οι επιστήμονες
REUTERS/Lucas Jackson

Μια πρωτότυπη και τολμηρή ιδέα προτείνουν ερευνητές για να αποφευχθεί το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης του νερού, φαινόμενα που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Και αυτή είναι να δημιουργηθούν υποθαλάσσια τείχη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cryosphere από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημόνων υποστηρίζει πως φράγματα από άμμο και πετρώματα, που βρίσκονται στη βάση των παγετώνων, θα μπορούσαν να σταθούν ως εμπόδιο στην κατάρρευσή τους, σταματώντας τη ροή ζεστών θαλάσσιων ρευμάτων που προκαλούν το λιώσιμο και τη διάβρωσή τους.

«Η τολμηρή αυτή ιδέα επικεντρώνεται στην κατασκευή απλών δομών στον βυθό του ωκεανού αν και πιο εξελιγμένες δομές θα μπορούν να ερευνηθούν στο μέλλον» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Ενώ η μείωση της εκπομπής των ρύπων είναι το βασικότερο ζήτημα, μακροπρόθεσμα, η ανθρωπότητα μπορεί να αναπτύξει δομές έκτακτης ανάγκης που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των παγετώνων», προσθέτουν.

Το 2016, ερευνητές της NASA ανέφεραν πως οι πάγοι δυτικά της Ανταρκτικής λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν, λόγω της αύξησης ζεστών ρευμάτων κάτω από τους παγετώνες.

Capture

Αυτό που προτείνουν είναι η δημιουργία τεσσάρων τειχών από πέτρες και άμμο 0,1 και 1,5 κυβικών μέτρων γύρω από τις τεράστιες μάζες των πάγων. Οι ερευνητές παραδέχονται πως αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα λόγω του περιβάλλοντος και βάσει των υπολογισμών τους ένα τέτοιο έργο θα είχε ποσοστό επιτυχίας περίπου 30%, ωστόσο σημειώνουν πως πάνω στο σχέδιο αυτό η επιστημονική κοινότητα μπορεί να δουλέψει μελλοντικά για να πετύχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Οι παγετώνες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της στάθμης του νερού και την τελευταία δεκαετία οι πάγοι της δυτικής Ανταρκτικής εκπέμπουν SOS καθώς το λιώσιμό τους επιταχύνθηκε κατά 70%.

Capture copy

Μελλοντικά, οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό ωστόσο σύμφωνα με υπολογισμούς, ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες, ο Thwaites, μπορεί, εάν λιώσει, να αυξήσει το παγκόσμιο επίπεδο στάθμης νερού κατά τρία μέτρα.

Στην μελέτη, οι επιστήμονες παραδέχονται πως χρειάζεται αρκετή ακόμη δουλειά να γίνει ωστόσο δεν μπορούμε να αφήσουμε το φαινόμενο του λιωσίματος των πάγων να συνεχιστεί, μένοντας αμέτοχοι.

Underwater walls could stop glaciers from melting, scientists say, By Bard Wilkinson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ