ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα θαλάσσια είδη πνίγονται στο πλαστικό: Η συγκλονιστική καμπάνια που έγινε viral

Τα θαλάσσια είδη πνίγονται στο πλαστικό: Η συγκλονιστική καμπάνια που έγινε viral
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Wong Maye-E

Οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εκτιμάται ότι καταλήγουν κάθε χρόνο σε θάλασσες και ωκεανούς και εισέρχονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ παράγονται περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνοι ετησίως.

Από τις ποσότητες πλαστικών ειδών που πετάγονται καθημερινά στα σκουπίδια σε όλο τον κόσμο, μόλις το 9% καταλήγει στην ανακύκλωση, είτε πρόκειται για μιας χρήσης πλαστικές σακούλες, είτε για συσκευασίες φαγητών, ποτήρια και καλαμάκια, ή μικρά μπουκάλια νερού.

Συνολικά 170 χώρες της Συνέλευσης του ΟΗΕ για το Περιβάλλον κατέληξαν την Παρασκευή σε μια συμφωνία με στόχο να μειώσουν την κατανάλωση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως μικρές και μεγάλες σακούλες, καθώς και πλαστικά ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, που αποτελούν σημαντικό μέρος των οκτώ εκατομμυρίων τόνων πλαστικών που βρίσκονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Ανάμεσα στις καμπάνιες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της μείωσης χρήσης πλαστικών ειδών, ξεχωρίζει η προσπάθεια της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea Shepherd Conservation Society (SSCS), η οποία στοχεύει στη διατήρηση και την προστασία οικοσυστημάτων και ειδών στους ωκεανούς του κόσμου καταπολεμώντας την καταστροφή της άγριας ζωής των θαλασσών.

Η ομάδα συνεργάστηκε με τους διαφημιστικούς οργανισμούς Tribal Worldwide São Paulo και DDB Guatemala για να εφαρμόσουν μια απίστευτη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το πλαστικό.

Οι αφίσες 3D απεικονίζουν δύο θαλάσσια ζώα - μια χελώνα και μια φώκια - που υποφέρουν από τις τρομακτικές συνέπειες των πλαστικών και μεταφέρουν ένα μήνυμα που ανοίγει τα μάτια:

«Το πλαστικό που χρησιμοποιείτε μία φορά βασανίζει τους ωκεανούς για πάντα».

Sea Shepherd 1
Sea Shepherd 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ