ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί στο Κεντάκι «χτυπούν» με ρεύμα κοπάδια κυπρίνων

Γιατί στο Κεντάκι «χτυπούν» με ρεύμα κοπάδια κυπρίνων
CNNi

Με ειδικά σκάφη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κυπρίνων που εισβάλουν στην Αμερική από την Ασία, οι Αρχές στο Κεντάκι.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται πλοιάρια που… ηλεκτρίζουν το νερό ώστε να αναισθητοποιήσουν τους κυπρίνους. Στην μέθοδο αυτή προχώρησε το Τμήμα Αλιείας και Άγριας Ζωής.

Τα ψάρια τινάζονται από το ρεύμα και επιπλέουν στην επιφάνεια. Έπειτα συλλέγονται και υποβάλλονται σε μετρήσεις, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNNi.

Βίντεο που είδε το «φως» της δημοσιότητας δείχνει αμέτρητα ψάρια να πηδούν πάνω από το νερό μετά το ηλεκτρικό ρεύμα που τα διαπερνάει μέσω του νερού στο φράγμα Μπάρκλεϊ.

Η αναισθητοποίηση των ψαριών με ηλεκτρική ενέργεια είναι μία κοινή πρακτική όταν πρόκειται για καταμέτρηση πληθυσμού ή παρακολούθηση ενός είδους, σύμφωνα με όσα εξηγούν οι αρμόδιοι.

Φυσικά η μέθοδος αυτή δεν σκοτώνει τα ψάρια. Τους προκαλεί ωστόσο ένα προσωρινό σοκ, ώστε να μπορούν οι ειδικοί να τα μετρήσουν και να τα πιάσουν ευκολότερα.

«Το κάνουμε για να δώσουμε στους ανθρώπους μία ιδέα για τον αριθμό των ψαριών, τον οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτω από το φράγμα. Συλλέγουμε και προσπαθούμε να τα διανείμουμε σε αγοραστές» δήλωσε ο Ron Brooks, διευθυντής του τμήματος Αλιείας.

Πώς ο ασιατικός κυπρίνος εισέβαλε στις ΗΠΑ

Οι ασιατικοί κυπρίνοι είναι χωροκατακτητικά ψάρια που εισήχθησαν στις ΗΠΑ από τους εκτροφείς τη δεκαετία του ’70.

Από τότε έχουν «κατακτήσει» τις πλωτές οδούς κατά μήκος της λεκάνης απορροής του Μισισιπή και των ποταμών του Ιλινόι και του Μισούρι.

Οι πληθυσμοί των κυπρίνων μάλιστα, αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και η τροφή που καταναλώνουν μειώνει την ποσότητα φαγητού για τα υπόλοιπα ψάρια.

Τα τέσσερα είδη κυπρίνων προέρχονται από την Ασία και ζυγίζουν κατά μέσο όρο 8 έως 10 κιλά. Το είδος είναι ευαίσθητο στον θόρυβο, οπότε όταν ένας κινητήρας βάρκας διαταράσσει το νερό, τα ψάρια βγαίνουν πάνω από την επιφάνεια. Ο ασημένιος κυπρίνος μπορεί να πηδήσει μέχρι και τρία μέτρα.

Kentucky is using 'shocking' boats to show just how bad its Asian carp problem is
By Christina Zdanowicz, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ