Με μια χειραψία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν τη συνάντησή τους λίγο μετά τις 16:30 την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών χαρακτηρίζεται κρίσιμη, με φόντο την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο της συμφωνίας που υπέγραψαν από κοινού η Τουρκία και η Λιβύη για τη χάραξη ΑΟΖ.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.