ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε με 148 «ναι» η ρύθμιση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη

Πέρασε με 148 «ναι» η ρύθμιση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Αν και με διαρροές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ - πλην του Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι», πέρασε τελικά από τη Βουλή το επίμαχο άρθρο 3 στο νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου στους ανήλικους από την ηλικία των 15 ετών. Το επίμαχο άρθρο πήρε 148 «ναι», σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών, ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, ενώ το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων.

Ειδικότερα, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών:

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν 171 βουλευτές έναντι 114 που καταψήφισαν.

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου τάχθηκαν 148 βουλευτές, ενώ 124 δήλωσαν όχι και 13 παρόν.

Τα άρθρα 1, 2, 4, 5, 6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν όχι και ένας παρόν.

Η τροπολογία που αφορά την Ένωση Τουρκικής Θράκης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

Το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επικεντρώθηκε στους βουλευτές της πλειοψηφίας που τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους και τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Γεωργία Γεννιά καταψήφισε το άρθρο 3 και ψήφισε «ναι» σε όλα τα υπόλοιπα ενώ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Μάρκος Μπόλαρης απείχαν από τη διαδικασία. Ο Δημήτρης Γάκης ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο 3, τελικά δήλωσε «ναι» σε όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου ενώ ο Τάσος Κουράκης ψήφισε «ναι» με επιστολή όμως η ψήφος του δεν προσμετράται.

Επίσης, η Νίνα Κασιμάτη, ο Μουσταφά Μουσταφά, ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και ο Αϊχάν Καρά Γιουσούφ καταψήφισαν την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Θράκης», όπως είχαν προαναγγείλει.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η έκπληξη κατά την ψηφοφορία ήρθε από τον Κώστα Ζουράρι ο οποίος ψήφισε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου ενώ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε «παρών». Οι υπόλοιποι βουλευτές, όπως και ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, καταψήφισαν το άρθρο 3.

Αναταραχή από την αναφορά Μητσοτάκη σε… εξωγήινο – Η απάντηση Τσίπρα

Αίσθηση και ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας προκάλεσε η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν μοιράστηκε με το Σώμα περιστατικό με πρωταγωνιστή έναν… εξωγήινο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο, διηγήθηκε μια ιστορία, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του στη νομοθετική ρύθμιση.

«Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό, κάτι που αμφιβάλλω αν έχετε κάνει εσείς ή ο πρωθυπουργός. Μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να τεκμηριώσει το επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι πρόχειρο.

Η περιγραφή αυτή του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε σχόλια και γέλια στη Βουλή, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αναφέρει πως «δυστυχώς πρόκειται για αληθινή ιστορία», σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν διαχωρίζει τέτοιες περιπτώσεις που ενδεχομένως να εμφανιστούν ζητώντας αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Untitled design

Απάντηση στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε ο Πρωθυπουργός λέγοντας:

Αυτή η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αναφερθεί σε αυτό το παράδειγμα, ότι τάχα ένας ψυχίατρος του είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε την επιλογή σε έναν άνθρωπο 18 ετών χωρίς ιατρική γνωμάτευση, διότι αναφέρθηκε στην περίπτωση ατόμου που όταν ρωτήθηκε από τον γιατρό γιατί κάνει αυτήν την επιλογή, εκείνος του απάντησε ότι πήγε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι. Αυτό είναι ντροπή! Είναι ντροπιαστικό να υβρίζει μία κοινωνική κατηγορία που έχει το δικαίωμα της επιλογής ότι τάχα χρήζει ιατρικής και ψυχιατρικής περίθαλψης διότι διεκδικεί το δικαίωμα της επιλογής.

«Είναι ντροπή και αναμένω τον κ. Μητσοτάκη που έχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες, όσες κυβιστήσεις κρίνει, να πάρει πίσω αυτή την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα, που ούτε ο ίδιος αρνείται», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι αυτή η άστοχη αναφορά του προέδρου της ΝΔ σηματοδοτεί ότι όσοι διεκδικούν αυτό το δικαίωμα της επιλογής χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Μητσοτάκης: Η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι αυτονόητη αναγκαιότητα

Νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επίδειξη ψευτοπροοδευτισμού», καθώς, όπως είπε «εκμεταλλεύεται τα διεμφυλικά άτομα».

«Η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι αυτονόητη αναγκαιότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η παράταξή του διαχρονικά έχει αποδείξει έμπρακτα τον σεβασμό της στα δικαιώματα.

«Είμαστε η παράταξη που έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο ίσων δικαιωμάτων» ανέφερε και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε:

Είναι κωμικό να έρχεστε και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού. Αυτά τα μαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕΛ, τον παρτενέρ σας σε αυτό τον αλλοπρόσαλλο θίασο που λέτε κυβέρνηση. Από ότι βλέπω δεν τους έχετε πείσει όλους, αναμένω να δω αν θα ψηφίσουν όλοι το νομοσχέδιο, ώστε να υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη.

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι φέρνει το νομοσχέδιο εσπευσμένα λίγο πριν από τον προϋπολογισμό σε μία «απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψετε την καθολική σας αποτυχία σε όλους τους τομείς».

Απαντώντας στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε:

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο ταυτότητας φύλου. Το έχει καταστήσει υποχρεωτικό η πρόοδος των κοινωνιών και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, πέρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πάνω απ’ όλα μιλάμε σήμερα για ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε στο περιθώριο ανθρώπους που παλεύουν σε ένα περιβάλλον δύσκολο. Η Πολιτεία οφείλει να τους δώσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να καταργήσει αναχρονιστικές διατάξεις, όπως ότι η αλλαγή ταυτότητας απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Θέλω να θέσω και ένα ερώτημα σε όσους αντέδρασαν: τι θα κερδίσουν όσοι απορρίπτουν κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα; Θα πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν φυλακισμένοι στο ίδιο τους το σώμα; Όσοι το υποστηρίζουν απλώς υπεκφεύγουν».

Άσκησε όμως σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που έφερε το νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση αντί να συνεννοηθεί με τα κόμματα, τους φορείς, να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να ζητήσει τεκμηριωμένα την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, επέλεξε να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι...Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και ανεύθυνο, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τις απαραίτητες συναινέσεις και προβοκάρει την Εκκλησία της Ελλάδος για να επιδείξει τον δήθεν προοδευτισμό της. Αναζητά ο κ. Τσίπρας άλλοθι για την πολιτική της άγριας λιτότητας» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

4251317 1

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η ταυτότητα φύλου αποτελεί ζήτημα αυτοπροσδιορισμού, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να υπογραμμίσει: «Απαιτείται όμως για μία τέτοια απόφαση ωριμότητα, που μόνο η ηλικία μπορεί να εξασφαλίσει. Για εμάς είναι αδιανότητο στα 15 να απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά να επιτρέπεται το άτομο να λάβει μία τόσο σημαντική απόφαση. Επίσης, η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο μία φορά και όχι δίχως ιατρική γνωμάτευση. Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η επιλογή της απόφασης είναι ενσυνείδητη και ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για ανήλικα τέκνα, εφόσον υπάρχουν».

Αντιμετωπίζετε το ζήτημα με ανευθυνότητα είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συνέχισε: «δεν ενδιαφέρεστε πραγματικά, θέλετε να κάνετε ένα ακόμη σόου προοδευτισμού την ώρα που ασκείτε την εξουσία με τον πιο συντηρητικό τρόπο».

Κλείνοντας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ. «Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση νόμου» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε:

«Χρησιμοποιείτε ακόμη και τα διεμφυλικά άτομα για να ξεφύγετε από τα αδιέξοδα που έχετε φέρει τη χώρα. Εμείς τους λέμε να ακολουθήσουν τον δρόμο που έχουν διαλέξει έστω κι αν είναι δύσβατος, αλλά να έχουν πάρει την απόφασή τους συνειδητοποιημένα».

Θεοδωράκης: Η αλλαγή φύλου δεν είναι καπρίτσιο

«Είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η βασική αξία της δημοκρατίας είναι η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ομιλία του στη Βουλή για την αναγνώριση νομικής ταυτότητας φύλου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε ότι «σήμερα που συζητάμε για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου πρέπει να σκεφτόμαστε τις ζωές των ανθρώπων που τους αφορούν, ανθρώπους που ζουν ανάμεσα μας και κάποιοι από εσάς κάνετε πως δεν τους βλέπετε» ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να «νομοθετήσουν χωρίς φόβο, χωρίς να κρύβονται και χωρίς το βλέμμα να είναι στην κάλπη».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην περιθωριοποίηση, αλλά και στο bullying, το οποίο αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που προσδιορίζονται ως trans. «Η αλλαγή φύλου, όπως και η αλλαγή του καταχωρισμένου φύλου, δεν είναι μία χομπίστικη επιλογή, δεν είναι καπρίτσιο, δεν είναι κάτι που κάποιος κάνει γιατί είναι της μόδας. Είναι μία περιπέτεια που πολλές φορές έχει πολύ πόνο. Είναι ένας μονόδρομος για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων» σημείωσε.

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική και σε κάποιους «ακραίους της Ορθοδοξίας», όπως είπε, οι οποίοι αντί να μιλήσουν με επιχειρήματα καταφεύγουν σε άναρθρες κραυγές και κατηγορούν πολιτικούς ότι τάχα δεν υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας. «Τα ιερά και τα όσια, όπως εκείνοι τα θεωρούν βέβαια. Γιατί και για μένα, και για πολλούς από εμάς -θέλω να πιστεύω- τα ιερά και τα όσια της πατρίδας είναι να μην έχεις παιδιά και αποπαίδια. Η αγάπη και η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας είναι η βάση των χριστιανικών διδαχών. Το κέντρο είναι ο άνθρωπος και όχι οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, ο φόβος. Αυτό πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας: Ότι δεν υπάρχουν "παιδιά ενός κατώτερου Θεού"» πρόσθεσε.

4251236 1

(Πηγή:EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τέλος ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική και για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που υιοθετεί την άποψη «να μην ψηφίζουμε τίποτε που δεν ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ».

«Όταν κινδυνεύει η χώρα, όπως το καλοκαίρι του 2015, και όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε αυτό που επιτάσσει το πατριωτικό καθήκον στα μεγάλα εθνικά θέματα και αυτό που λέει η συνείδησή μας για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, χωρίς παζάρια. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θέλουμε να γίνουμε αυτό που πάντα απεχθανόμασταν, δηλαδή πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η νέα προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα -και αυτές τις μέρες δημιουργείται- αυτό θα κάνει! Θα είναι παρούσα. Δεν θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα» υπογράμμισε.

Λεβέντης: Πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες της Εκκλησίας

Την άποψη ότι «θα δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα εάν ψηφιστεί η αλλαγή φύλου» εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης επετέθη στην κυβέρνηση λέγοντας: «Με 35% πήρατε την εξουσία. Τι νομίζετε ότι είστε; Δικτάτορες και αγνοείτε την εκκλησία και τους πάντες;».

Αναφερόμενος δε στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «το να αλλάζει ο άνθρωπος τη φύση του είναι ανώμαλα πράγματα» σημειώνοντας ότι η άποψή του αυτή δεν είναι ρατσιστική.

4251235

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Μιλώντας για την Εκκλησία ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι «δεν νομοθετεί αλλά θέλει να σέβεσαι τις αρχές της» και απευθυνόμενος στο σώμα ρώτησε: «Έστειλε ποτέ επιστολή η εκκλησία στους βουλευτές που υποδείκνυε τι να ψηφίσουν; Όχι. Αλλά θέλει να σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες της».

«Εγώ από την Ευρώπη παίρνω τα καλά της, όχι αρχές και αξίες. Κανονικά εμείς οι Έλληνες έπρεπε να δίνουμε στην Ευρώπη τις αξίες μας. Τι είμαστε; Φραγκολεβαντίνοι; Εάν είναι έτσι να φέρουμε τότε και έναν έπαρχο να μας κυβερνάει» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο αλλά τάσσεται υπέρ του να δοθεί εργασία και σύνταξη στα «άτομα αυτά».

«Θερμό» επεισόδιο Κοντονή - βουλευτών Χρυσής Αυγής

«Θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τους χρυσαυγίτες υπήρξε πριν από λίγο στη Βουλή με αφορμή τις επικλήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη στάση της Εκκλησίας επί του ζητήματος της αλλαγής ταυτότητας φύλου.

«Για του Χριστού την Πίστη την Αγία σκοτώσατε τον Φύσσα, κυνηγάτε τους μετανάστες, όπως δείχνουν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις;» ήταν το δριμύ κατηγορώ του υπουργού Δικαιοσύνης προς τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που επεσήμανε πως ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία της Αγάπης και η Χρυσή Αυγή είναι η πολιτική παράταξη του μίσους και της μισαλλοδοξίας.

4251389

(Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς χρυσαυγιτών με τον αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο, να ισχυρίζεται ότι ο Σταύρος Κοντονής επιχείρησε ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Κατηγόρησε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προστατεύει τρομοκράτες και εγκληματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ