ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Τσίπρας στις ΗΠΑ: η βαριά ατζέντα και τα αντίβαρα

O Τσίπρας στις ΗΠΑ: η βαριά ατζέντα και τα αντίβαρα
REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Από το Σικάγο ξεκινά, σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας την, υψηλών προσδοκιών, πενθήμερη επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποκορύφωμα των επαφών του θα είναι η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, την ερχόμενη Τρίτη, στον Λευκό Οίκο. Θα προηγηθεί -μία ημέρα νωρίτερα- εκείνη με την Κριστίν Λαγκάρντ ενώ θα ακολουθήσει -την Τετάρτη- αυτή με τον Αντιπρόεδρο Πενς.

Επενδύσεις

Καθώς το ταξίδι του πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η Αθήνα προσβλέπει σε θετικά αποτελέσματα, πρώτα απ’ όλα, στο μέτωπο των επενδύσεων. Εξ αυτού του λόγου, άλλωστε, η επίσκεψη εκκινεί από το Σικάγο όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με επιχειρηματίες και επενδυτές όπως ο επιφανής ομογενής Τζον Κάλαμος, ο οποίος συμμετέχει στην κοινοπραξία στην οποία εγκρίθηκε -από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ, τον περασμένο Ιούνιο- η πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ.

Ενέργεια

Από την αμερικανική πλευρά, ιδιαίτερη βαρύτητα για γεωπολιτικούς λόγους -για την απεξάρτηση, δηλαδή, της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο- δίδεται στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Έτσι, με το βλέμμα σε διαφοροποιημένους ενεργειακούς δρόμους προς τη Γηραιά Ήπειρο, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον γύρω από τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ), τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο και τον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. «Η βόρεια Ελλάδα», έλεγε -δίνοντας το στίγμα, στις αρχές του μήνα, στο 2ο Thessaloniki Summit- ο Αμερικανός πρεσβευτής, Τζέφρι Πάιατ, «διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στρατηγικά, από την άποψη των σημαντικών λιμανιών της, της δυνατότητάς της να είναι ένας ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος και της ιστορικής της θέσης ως πύλης προς τα Βαλκάνια, όσο και οικονομικά ως σημείο εισόδου για ξένες και κυρίως αμερικανικές επενδύσεις».

Άμυνα/Ασφάλεια - βάση Σούδας

Ακόμη ένα μέτωπο στο οποίο η Αθήνα θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα είναι αυτό της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου -βοηθούσης και της απρόβλεπτης συμπεριφοράς Ερντογάν- που η χώρα διαδραματίζει στην ευρύτερη περιφέρεια. «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της» σημείωνε στις 10 Οκτωβρίου στο AUSA Convention Center στην Ουάσιγκτον ο κ. Πάιατ και προσέθετε με νόημα ότι «όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα, τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή». Οι ΗΠΑ θέτουν μετ’ επιτάσεως το θέμα της αμυντικής συνεργασίας με κύριο άξονα τη βάση της Σούδας, την οποία χθες ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε «πρότυπο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας δύο συμμάχων που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους». Προ μηνός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είχε κάνει λόγο για βάση - ζωτικής σημασίας σε μια εποχή που ο 6ος στόλος και ο στρατός των ΗΠΑ είναι πιο δραστήριοι στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πιέσεις από την υπερδύναμη για την επέκταση, χρονικά, της χρήσης, δεν θα ασκηθούν.

Αντίβαρα

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, όπου το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ελλάδα -η οποία υποδεικνύεται ως αξιόπιστο νατοϊκό μέλος στην περιοχή- δείχνει να είναι έντονο και οι διμερείς σχέσεις «εντυπωσιακά πιο θερμές απ’ ό,τι σε προηγούμενες δεκαετίες» -όπως σχολίασε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς- ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι τα αντίβαρα· με άλλα λόγια, η έμπρακτη εκείνη στήριξη που θα δώσει στην Ελλάδα την ώθηση που χρειάζεται στο οικονομικό και το γεωπολιτικό επίπεδο. Οι προσδοκίες είναι υψηλές· μένει, ωστόσο, να επαληθευτούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ