ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Αγοράζουμε ανταλλακτικά για τα F-16, όταν δεν έχουμε για τα ασθενοφόρα

Φίλης: Αγοράζουμε ανταλλακτικά για τα F-16, όταν δεν έχουμε για τα ασθενοφόρα
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Για στήριξη από τις ΗΠΑ με «ανταλλάγματα» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τη συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε κατά πόσο «μπορούμε να αγοράσουμε αυτά τα όπλα» στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανεύει η χώρα, αν πράγματι «τα έχουμε ανάγκη» και «αν είναι η φθηνότερη δυνατή επιλογή εξοπλισμών».

«Δίνουμε 2.4 δισεκατομμύρια ‘οροφή΄ για να πάρουμε ανταλλακτικά για τα F-16, την ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα πυροσβεστικά αεροπλάνα μας και για τα ασθενοφόρα μας», είπε επικρίνοντας εμμέσως την απόφαση της κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7. Μάλιστα, ερωτώμενος αν αυτό προκαλεί προβληματισμό, τόνισε: «μην στρίβεται το μαχαίρι στην πληγή».

«Έγινε μία συζήτηση στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής τον Σεπτέμβριο, δεν υπήρχαν συγκεκριμένα θέματα, όπως το κόστος. Τη συμφωνία την ακούσαμε από τα χείλη του Τραμπ», είπε σχετικά με το αν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το κόστος της αναβάθμισης.

Έκανε λόγο για ένα «μεγάλο και δυσβάσταχτο για τα οικονομικά της χώρας» ποσό, όμως επεσήμανε πως είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που θα δαπανούσε η χώρα για να αγοράσει τα όσα είχε προτείνει προ εξαμήνου ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και έφτασαν τα 11 δισεκατομμύρια.

«Πιστεύετε ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με την Τουρκία με υπερεξοπλισμούς», διερωτήθηκε και συνέχισε: «πιστεύετε πως με την αναβάθμιση των F-16 αποκαθίσταται η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο;»

Τέλος, ζήτησε «πολιτικές πρωτοβουλίες» για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος, τόσο από την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, και «όχι τη δημιουργία μίας κούρσας υπερ-εξοπλισμών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ