ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μεταρρυθμίσεις με τη συναίνεση της κοινωνίας

Τσίπρας: Μεταρρυθμίσεις με τη συναίνεση της κοινωνίας
EUROKINISSI / Λεωνίδας Μπακόλας

«Καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας. Εμείς πετύχαμε γιατί ήμασταν οι πρώτοι που επεδίωξαν συναινέσεις και είμαστε οι πρώτοι που πήγαμε σε εκλογές με τη συμφωνία στο τραπέζι». Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Ήπειρο και το 5ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Αναφερόμενος για την ημερομηνία των εκλογών, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν πριν το 2019. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

Tον Σεπτέμβρη του 2019 θα καλέσουμε τον λαό να συγκρίνει πού ήταν η χώρα όταν παραλάβαμε και πού είναι τώρα. Πιο ήταν το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και πιο είναι τώρα.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές και για την αντιπολίτευση αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: «Στην φάση αυτή παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον πανικό που έχει καταλάβει ορισμένους, που βλέπουν την κυβέρνηση να επιτυγχάνει τους στόχους της. Κάθε μέρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούριο πακέτο fake news. Πότε υπάρχει κατάρρευση εσόδων. Πότε οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι με την αναδιανομή του πλεονάσματος. Πότε δεν υπάρχει καθόλου πλεόνασμα. Πότε υπάρχει πρόβλημα με την υποδόση των 800 εκατομμυρίων. Πότε τινάζεται στον αέρα η τρίτη αξιολόγηση. Για να διαπιστωθεί, την επόμενη ημέρα ότι τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και η χώρα πιάνει τους στόχους της. Νομίζω ότι ο όρος fake news δεν είναι ο απόλυτα σωστός για αυτή τη βιομηχανία δημιουργίας ψεύτικων εντυπώσεων. Ο σωστός όρος είναι desperate news. Απελπισμένες ειδήσεις», σημείωσε.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα αλλά σε αυτή εμείς γυρνάμε την πλάτη. Κοιτούμε μπροστά και μιλούμε με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, δεν μας ενδιαφέρει αυτή η μιζέρια. Εμάς μας ενδιαφέρει να χτίσουμε το πλαίσιο στο οποίο θα συγκροτηθεί η νέα εποχή, το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες του τόπου», συμπλήρωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά την Ήπειρο, τους αγρότες, τους υδατοκαλλιεργητές, τους αλιείες και τα νέα έργα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Αυτή η εβδομάδα είναι σημαντική για τους αγρότες, καθώς θα εισπράξουν 750 εκατ. ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση», ενώ υπενθύμισε πως έχουν λάβει ενισχύσεις 2,8 δισ. ευρώ το 2017.

Είπε ακόμη ότι το 2016 «αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ για την Ήπειρο κατά 279,85% ενώ για το 2017, έχουμε διαθέσει ήδη 31,05 εκατ. ευρώ για ώριμα έργα».

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την βιομηχανία που «στηρίζεται στο τρίπτυχο ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας - εξωστρέφεια - περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως «δίνουμε έμφαση στους κλάδους της αλιείας και των υδατοκαλλιεργείων έτσι ώστε να καταστούν βιώσιμοι και αειφόροι», σημειώνοντας ότι κατευθύνονται στους κλάδους αλιείας και υδατοκαλλιεργητών 520 εκατ. ευρώ.

Ειδική αναφορά έκανε για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιφέρεια, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τροφοδοσίας των πόλεων της Περιφέρειας με φυσικό αέριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ