ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το Ισραήλ έρχεται το ασφαλιστικό

Μετά το Ισραήλ έρχεται το ασφαλιστικό
Η συνάντηση των δύο ηγετών Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Με διαβεβαιώσεις στις αποσκευές του ότι το Ισραήλ θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην χώρα μας επιστρέφει απόψε από το διήμερο ταξίδι του στο Τελ Αβίβ και την Παλαιστίνη ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ελληνική κυβερνητική αποστολή συνάντησε ιδιαίτερο θετικό κλίμα κατά την υποδοχή της από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους σε σημείο που κυβερνητικό στέλεχος να σχολιάζει πως «ήταν σαν να μας περίμεναν από πάντα».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός καλείται να προσγειωθεί στην ελληνική πραγματικότητα που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να προωθεί άμεσα σε διάλογο το ασφαλιστικό ούτως ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα κατά πάσα πιθανότητα μαζί με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Αυτό αποτελεί όπως φαίνεται την επιλογή του πρωθυπουργικού επιτελείου που εκτιμά ότι «πρέπει να τελειώσουμε μια και καλή με τις κρίσιμες ψηφοφορίες» προκειμένου με το νέο έτος η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την προώθηση άλλων μεταρρυθμίσεων εκτός μνημονίου.

Άμεση προτεραιότητα το Ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό και οι βασικοί άξονές του παρουσιάστηκαν αναλυτικά χθες από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) στην διάρκεια του οποίου τονίστηκε πως άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με την κοινωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάλι, επιδιώκει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του διαλόγου με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις θεωρώντας πως για ζητήματα που ξεπερνούν τον ορίζοντα μίας κυβερνητικής θητείας ή μίας τετραετίας θα πρέπει να επιτυγχάνεται η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Εμπόδιο στην πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την συνεννόηση για το ασφαλιστικό με την αντιπολίτευση είναι αναπόφευκτα οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ όπου το κλίμα παραμένει εκρηκτικό. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι από την απόφαση του μεταβατικού αρχηγού της γαλάζιας παράταξης να προσέλθει ή όχι σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα εξαρτηθεί και η έναρξη του διαλόγου καθώς η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμπαρασύρει και τα άλλα κόμματα.

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήθελαν να γίνει Συμβούλιο Κορυφής για το ασφαλιστικό ακόμη και στο τέλος της εβδομάδας δείχνοντας προτίμηση για το Σάββατο δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φύγει την Κυριακή για τις Βρυξέλλες όπου και θα πραγματοποιηθεί η ευρωτουρκική Σύνοδος Κορυφής. Η Παρασκευή θεωρείται νεκρή μέρα καθώς θα απουσιάζει ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Πάντως, στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως εάν υπάρξει η πολιτική βούληση για συμμετοχή σ’ έναν εθνικό διάλογο αυτό μπορεί να επιτευχθεί πέραν των προσωρινών εμποδίων που βάζουν οι υποχρεώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής που συνεδρίαση υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη συμφώνησε στην εθνική σύνταξη που θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ