ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμακώνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο η Άγκυρα-Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια

Κλιμακώνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο η Άγκυρα-Τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια
REUTERS/Goran Tomasevic

Νέα τουρκική πρόκληση, με διαδοχικές υπερπτήσεις ελικοπτέρων πάνω από τα Ίμια, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας επισκέπτεται Αθήνα και Θράκη και λίγες ώρες μετά τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, με τη συμμετοχή της σε στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται κοντά στη Ρόδο.

Η νέα διπλή πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής όταν δύο ελικόπτερα της τουρκικής ακτοφυλακής AB-412, έκαναν διαδοχικές υπερπτήσεις, η πρώτη στις 7:59 και η δεύτερη στις 9:41 το πρωί, πάνω από τις βραχονησίδες Ίμια και στη συνέχεια εξήλθαν από το FIR Αθηνών.

Την ίδια ώρα, κι ενώ μετρούν αντίστροφα οι μέρες για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, είναι σε εξέλιξη η επίσημη επίσκεψη του αντιπροέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα, με τον κ. Χακάν Τσαβούσογλου να επισκέπτεται σήμερα τη Θράκη, έχοντας ολοκληρώσει τις επαφές του στην Αθήνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα μετά την διπλή τουρκική πρόκληση στα Ίμια, η Άγκυρα είχε κάνει λόγο για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, με αφορμή τη συμμετοχή της Ελλάδας σε κοινή άσκηση με την Αίγυπτο κοντά στη Ρόδο.

«Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στη Ρόδο», ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά με το υπουργείο Εξωτερικών να επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή του τους ισχυρισμούς ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Ρόδο είναι αποστρατικοποιημένη περιοχή, επικαλούμενη τη συμφωνία των Παρισίων το 1947 που, με τον όρο της αποστρατικοποίησης, απαγορεύει στρατιωτική δραστηριότητα στη Ρόδο.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από στρατιωτικές μας αρχές ενημερωθήκαμε πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν αμφίβια επιθετική άσκηση στη Ρόδο. Η άσκηση που διεξάγεται στη Ρόδο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που μπορούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ απεστάλη προειδοποίηση στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα «για να υπενθυμίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουμε την ελπίδα μας οι γείτονες Έλληνες να αποφεύγουν τις ζημιογόνες ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τα τρίτα μέρη (σ.σ Αίγυπτος) να μη γίνονται συμμέτοχοι σε αυτές τις ενέργειες της Ελλάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ