ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Παυλόπουλος ζήτησε από τον Τσίπρα να πάρει τηλέφωνο τους αρχηγούς

Γιατί ο Παυλόπουλος ζήτησε από τον Τσίπρα να πάρει τηλέφωνο τους αρχηγούς
Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός επικοινώνησαν τηλεφωνικά σήμερα το μεσημέρι Eurokinissi/Γιώργος Νικαλαϊδης

Το πρωί της Παρασκευής και μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ θα τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός για να τους υποβάλει το αίτημά του για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, όπως του υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πραγματοποιήσει γύρο τηλεφωνημάτων προς τους αρχηγούς των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να τους ενημερώσει για την ατζέντα του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και να δρομολογηθεί η σύγκλησή του άμεσα, με το Σάββατο να αποτελεί την ενδεδειγμένη ημέρα.

Σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος βρισκόταν στο αεροπλάνο την ώρα που του τηλεφώνησε ο κ. Τσίπρας το πρωί για να του υποβάλει το αίτημα να συγκληθεί το Συμβούλιο των Αρχηγών. Ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντησή του την περασμένη βδομάδα και ο κ. Παυλόπουλος είχε συμφωνήσει.

Ωστόσο, το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέστησε στον Πρωθυπουργό να κάνει άτυπο κύκλο διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς, όπως είθισται ώστε να συγκληθεί το Συμβούλιο το Σάββατο, όπως ζητούσε ο κ. Τσίπρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται πιο συγκρατημένος, ως προς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς θέλει να αποφύγει κριτική παρόμοια εκείνης που του έγινε στη τελευταία σύγκληση του τελευταίο Συμβουλίου των Αρχηγών.

Εφόσον οι αρχηγοί συμφωνήσουν με το αίτημα και την ημέρα, ο πρωθυπουργός θα υποβάλει επισήμως το αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως εκείνος θα συγκαλέσει το Συμβούλιο.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Όλγα Γεροβασίλη, η σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών έχει αντικείμενο την ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, καθώς και τον διάλογο για την κοινωνική ασφάλιση. "Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ’ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Το απόγευμα της Πέμπτης, το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι ήταν πρωτοβουλία της κυβέρνησης η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και όχι υπόδειξη των θεσμών.

Διαβάστε ακόμη:
Θετική η Ένωση Κεντρώων για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Θα πάει το Ποτάμι στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά δεν στηρίζει την κυβέρνηση
"Όχι" του ΚΚΕ στην πρόταση Τσίπρα
Θετική απάντηση της ΝΔ για το Συμβούλιο Αρχηγών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ