ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Υπέρ παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ

Τσίπρας: Υπέρ παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ
REUTERS/Majdi Mohammed/Pool

Υπέρ της δημιουργίας κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ τάσσεται η Αθήνα όπως επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή του δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, στην Ραμάλα.

Σημείωσε ότι "η θέση της Ελλάδας στο παλαιστινιακό είναι θέση αρχής, ανεξάρτητα από την ανάπτυξη των διμερών σχέσεών μας με το Ισραήλ".

Αναγνώρισε την ανάγκη να γίνουν γενναία βήματα και να στηριχθεί οποιαδήποτε διεθνής πρωτοβουλία και σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, καλωσορίζει κάθε προσπάθεια του προέδρου Αμπάς προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει και θα υποστηρίζει ενεργά εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων οργανισμών, την ανάγκη για μια λύση δύο κρατών και με ένα βιώσιμο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ’67, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Αμπάς από τη μεριά του ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα στήριξη, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μίλησε επίσης για "ιστορικά θεμέλια" στις σχέσεις Ελλήνων - Παλαιστινίων και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να υποστηρίξει το αίτημα του δικού του λαού να ζει με αξιοπρέπεια στον τόπο του και στο δικό του ανεξάρτητο κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύριο χαρακτηριστικό των δηλώσεων Τσίπρα και Αμπάς ήταν η απαισιοδοξία που εξέφρασαν για την ειρηνευτική διαδικασία στο παλαιστινιακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ