ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν το Βερολίνο φτερνίζεται, η Ευρώπη κρυολογεί: Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Όταν το Βερολίνο φτερνίζεται, η Ευρώπη κρυολογεί: Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
REUTERS

Το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία, με την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, της λεγόμενης "Τζαμάικα" (CDU/CSU, Die Gruenen, FDP), οδηγεί την "ατμομηχανή" της Ευρώπης σε παρατεταμένη κρίση, ενώ πολλοί φοβούνται ότι αυτή η αβεβαιότητα θα διαχυθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμ. Μακρόν, από την πρώτη στιγμή της κατάρρευσης των συνομιλιών, δήλωσε ότι "δεν είναι προς το συμφέρον μας να παγώσει η διαδικασία", καθώς στις αρχές του Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας θα συζητούσαν τα σχέδια για τη νέα αρχιτεκτονική τής Ευρώπης. Η απουσία, όμως, γερμανικής κυβέρνησης θέτει εν αναμονή την ολοκλήρωση της ευρωζώνης και στη σύνοδο κορυφής, στα μέσα Δεκεμβρίου, δύσκολα θα τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης. Η Α. Μέρκελ έχει δεμένα τα χέρια της. Και για τεχνικούς λόγους (δεν υπάρχει κυβέρνηση) αλλά, κυρίως, για πολιτικούς. FDP και AfD, που διαφωνούν κάθετα με τις αλλαγές στην ΕΕ, καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν την όποια συμφωνία της Μέρκελ με τον Μακρόν, για να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη.

Σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τη χώρα μας. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν μπορεί να "σηκώσει" δύσκολες αποφάσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το Eurogroup δεν μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές τόσο για την ελάφρυνση του χρέους, όσο και με την "μεταμνημονιακή" εποχή. Οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν καθαρό τοπίο για το πώς θα "τρέξει" η Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Και, βέβαια, προκειμένου η χώρα μας να έχει μια "καθαρή έξοδο", θα πρέπει να έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους τον Φεβρουάριο, ενώ θα πρέπει, παράλληλα, να βγει στις αγορές, δύο ή τρεις φορές, πριν τη λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου. Όσο όμως δεν θα υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία θα χάνεται χρόνος, γεγονός που θα οδηγήσει σε αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της Ελλάδας, σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα και, πάνω απ’ όλα, την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπτώσεις για την Ελλάδα θα υπάρξουν και ως προς το προσφυγικό / μεταναστευτικό, καθώς η Γερμανία αποτελεί την κινητήρια δύναμη στις συζητήσεις που αφορούν την πολιτική της ΕΕ. Συζητήσεις που βρίσκονται ήδη σε τέλμα. Και χωρίς νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα για σημαντική πρόοδο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει τη μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά σε κλειστά κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ωστόσο, το ελληνικό αίτημα προσκρούει στη σθεναρή άρνηση της γερμανικής υπηρεσιακής κυβέρνησης, που εκτιμάει ότι ο αποκλεισμός στα νησιά αποτελεί ισχυρό μέσο αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης.

Το Μαξίμου, προβληματίζεται σοβαρά για το μέλλον, καθώς βασικά θέματα πάνω στα οποία έχει κτίσει το αφήγημά του, αρχίζουν να "θολώνουν". Τέτοια είναι:

- Η ρύθμιση του χρέους

- Η "καθαρή έξοδος" από τα Μνημόνια

- Η έξοδος στις αγορές, δυο - τρεις φορές πριν τον Αύγουστο

- Η διαχείριση του προσφυγικού κ.ά.

Δεν μπορεί, βέβαια, να παρέμβει, καθώς όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Προς το παρόν ξορκίζει το ενδεχόμενο νέων γερμανικών εκλογών και συντάσσεται με το Μακρόν. Εκλογές στη Γερμανία θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα πάντα για μήνες: να επηρεάσουν καθοριστικά την ευρωζώνη, τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία, τα ζητήματα της Ελλάδας και των Βαλκανίων, γενικότερα, κ.α. Άλλωστε, όπως επισημαίνει και ο Jürgen Habermas, η διεξαγωγή νέων εκλογών στη Γερμανία, "θα ευνοούσε μόνο τους λαϊκιστές της δεξιάς παρότι δεν θα μετέβαλλε σημαντικά τους συσχετισμούς με τα άλλα κόμματα".

Ο J. Habermas, μάλιστα, δεν διστάζει να τονίσει ότι "θα προτιμούσα μια μειοψηφική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Merkel, τουλάχιστον αυτό θα αναζωογονούσε τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι είναι πάντα καλό όταν δοκιμάζονται νέες καταστάσεις, από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε […]. Δική μου επιθυμία, ωστόσο, θα ήταν το SPD να κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια και να ξεκινούσε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Με τον τρόπο αυτό, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να κερδίσουν μια πολύ ισχυρή θέση στην πολιτική σκηνή, διεκδικώντας ακόμα και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στην πραγματικότητα είναι το αρμόδιο για την ίδια την ΕΕ".

Θα τον ακούσουν άραγε οι σοσιαλδημοκράτες του SPD; Δύσκολο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ωστόσο η αποτυχία του συνασπισμού "Τζαμάικα" τροποποιεί το τοπίο και τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ