ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόλεμος» στη Βουλή για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων από τον Λοβέρδο

«Πόλεμος» στη Βουλή για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων από τον Λοβέρδο
EUROKINISSI

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η κατάθεση –χθες στη Βουλή- από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδο απόρρητων εγγράφων σε σχέση με το εξοπλιστικό υλικό προς πώληση στη Σαουδική Αραβία με τον Νίκο Βούτση να «προειδοποιεί» με προσφυγή στη Δικαιοσύνη όποιον προχωρήσει στη διαρροή τους.

«Η διαρροή δεν θα αφορά τη Βουλή», είπε ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους και διευκρίνισε ότι έχει περιφρουρηθεί επιχειρησιακά και θεσμικά. Συμπλήρωσε δε, ότι «αν υπάρξει διαρροή θα ευθύνεται εκείνος στον οποίο καταλήξει η Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό».

Το θέμα απασχόλησε τη Διάσκεψη των Προέδρων, που αποφάσισε μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης προς τον Πάνο Καμμένο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι αποφεύγει να στηρίξει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Η συζήτηση θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, όπως άλλωστε, ζήτησε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «τουλάχιστον ακατανόητη» την κίνηση Λοβέρδου, που είναι –όπως είπε- επιφανής συνταγματολόγος και υπενθύμισε ότι απόρρητα έγγραφα αποχαρακτηρίζονται μετά από 30 χρόνια και πως σε κάθε περίπτωση δεν είναι το Κοινοβούλιο αρμόδιο να πράξει κάτι τέτοιο. Τα απόρρητα έγγραφα αποδόθηκαν στην πηγή που αφορούν, είπε και διευκρίνισε ότι κατά το νόμο αρμόδια να τα παραλάβει είναι η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

Άφησε δε, υπαινιγμούς ότι ενδεχομένως ο σχεδιασμός να ήταν να χρησιμοποιηθεί η Βουλή ως πρόσχημα για τη διαρροή τους. Επιβεβαίωσε δε, ότι σήμερα το πρωί ζητήθηκαν τα έγγραφα από τους κ.κ. Γεωργιάδη και Θεοχαρόπουλο, προφανώς για να τα επικαλεστούν στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που επικοινώνησε με τον Νίκο Βούτση, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους εξέφρασε τη διαφωνία με τον χαρακτηρισμό «ακατανόητη» που χρησιμοποίησε ο Προέδρος της Βουλής για τον κ. Λοβέρδο.

Σε ότι αφορά στο αίτημα για αναβολή της συζήτησης, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι αποχώρησε το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας παιχνίδι κάλπικης αντιπαράθεσης, ενώ ένας εκ των δύο εκπροσώπους των ΑΝΕΛ Θανασης Παπαχριστόπουλος ψήφισε «παρών».

Η επιστολή Βούτση προς τον γγ της Κυβέρνησης

Προς Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης

Κύριε Γενικέ,

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015 και την Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015, και, ενώ στην έδρα βρισκόταν ο Δ’ Αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε απόρρητα, κατά δήλωσή του, έγγραφα. Τα ανωτέρω έγγραφα τοποθετήθηκαν από τον προεδρεύοντα σε φάκελο, σφραγίστηκαν και παραδόθηκαν προς φύλαξη στη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου.

Ο φάκελος ανοίχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων και αφού διαπιστώθηκε από εμέ, ενώπιον των μελών της Διάσκεψης, ο απόρρητος χαρακτήρας των εγγράφων, καθώς επρόκειτο για πρακτικά αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) τα ανωτέρω έγγραφα σφραγίστηκαν εκ νέου σε φάκελο.

Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 16 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98) «Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων είναι απόρρητα», η δε «διαφύλαξη του απορρήτου των πρακτικών αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση του γραμματέα του οικείου συλλογικού οργάνου», κατά δε την παρ. 6 του άρθρου 18 του ίδιου Κώδικα: «Καθήκοντα γραμματέα του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης (…)» και επειδή τα ανωτέρω έγγραφα κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς τήρηση των διαδικασιών του Κανονισμού της Βουλής, σας παραδίδω τον σχετικό φάκελο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ