ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Στη Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες

Ερντογάν: Στη Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά στην συνθήκη της Λωζάννης», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει νέο σημείο καμπής στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Διατυπώσατε ανοιχτά κάποιες πραγματικότητες, θα κάνω το ίδιο κι εγώ, είπε ο Τούρκος πρόεδρος», απευθυνόμενος στον συνομιλητή του.

«Έχουν αλλάξει πολλά σε αυτά τα 94 χρόνια. Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα πιστεύω πως όλες οι πλευρές πρέπει να αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα», είπε αναφερόμενος στη Συνθήκη.

«Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί», συνέχισε και αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνθήκες διαβίωσης των μουσουλμάνων της Θράκης.

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση

4314054

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μπορούν οι Μουσουλμάνοι που ζουν στη δυτική Θράκη να ζήσουν τη θρησκεία τους με βάση αυτό που περιγράφεται στη Συνθήκη της Λωζάννης, διερωτήθηκε ακόμη και αναφέρθηκε στον τρόπο επιλογής του Μουφτή συγκρίνοντάς τον με τον τρόπο εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Δεν μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους», παρατήρησε και διερωτήθηκε: «Πώς μπορούμε να πούμε σε αυτή την περίπτωση ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάννης».

«Η προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική θράκη είναι ύψιστης προτεραιότητας για μας».

4314055

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αναφορικά με το Κυπριακό ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα δεν είχε πάρει μέρος στις συνομιλίες, «εγώ ήμουν μέρος των συνομιλιών. Είχαμε διαχειριστεί τη διαδικασία εκείνη μαζί με τον Κόφι Ανάν. Δυστυχώς οι αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ