ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2018: «Επιχειρείτε να μας πείσετε πως ζούμε κάπου αλλού» είπε ο Κουτσούμπας

Προϋπολογισμός 2018: «Επιχειρείτε να μας πείσετε πως ζούμε κάπου αλλού» είπε ο Κουτσούμπας
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό έκανε λόγο για «θράσος» και «πολιτική εξαπάτηση».

«Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης με την καινούργια υπόσχεσή σας για το λαμπρό “μεταμνημονιακό μέλλον" που μας περιμένει μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν -υποτίθεται- θα "φτιάξουμε" τον πρώτο "εθνικό" προϋπολογισμό μας! 'Η θα αρχίζουμε να τον φτιάχνουμε. Μας λέτε πως ο προϋπολογισμός του 2018 είναι "ο τελευταίος μνημονιακός"» είπε ο κ. Κουτσούμπας, και συμπλήρωσε: «Επιχειρείτε να μας πείσετε πως ζούμε κάπου αλλού, σε άλλη χώρα όπου έχει ξεκινήσει η “δίκαιη ανάπτυξη” για όλους».

Ανάφερε δε, ότι την επόμενη χρονιά οι εργαζόμενοι θα:

- Θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους για να υλοποιηθεί ο στόχος σας του υπέρογκου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.
- Θα δουν να καταργείται το δικαίωμα στην απεργία, όπως το θέλουν τα πολιτικά αφεντικά σας.
- Θα δουν να παραδίνετε τα λιγνιτικά της ΔΕΗ σε επενδυτικούς ομίλους και το ρεύμα να ακριβαίνει ακόμα περισσότερο.
- Θα δουν να βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια τους.
- Θα δουν να κυνηγάτε ως φοροφυγάδες μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, για να καλύψετε τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο, που συστηματικά δεν πληρώνουν καθόλου φόρους.

Ισχυρίστηκε δε, ότι η κυβέρνηση αρχικά ζήτησε από τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση ενώ τώρα ζητά το ίδιο για να «θωρακιστεί η ανάπτυξη».

«Και με ανάπτυξη δηλαδή και με καπιταλιστική κρίση, η κατάσταση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται, τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται συνεχώς» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να απαντήσει για το τι συμφωνήθηκε στο ταξίδι στις ΗΠΑ, τις ενέργειες που θα κάνει για την οριοθέτηση και την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, καθώς και να αποκαλύψει τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ