ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2018: «Έχετε αποτύχει δύο φορές» είπε ο Μητσοτάκης

Προϋπολογισμός 2018: «Έχετε αποτύχει δύο φορές» είπε ο Μητσοτάκης
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πολυμέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική οικονομία έχει έναν ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης που είναι κατώτερος από τις δυνατότητές της. Τόνισε, επίσης, ότι το πλεόνασμα προέκυψε από την υπερφορολόγηση, τη μείωση επενδυτικών δαπανών, από τη στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες, από την υπερχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και από τις καθημερινές κατασχέσεις λογαριασμών πολιτών.

«Αυτή είναι η αλήθεια για το δήθεν υπερπλεόνασμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να μου πει γιατί χρειάζονται τα υπερβολικά πλεονάσματα; Μία εξήγηση υπάρχει μόνο, θέλετε τα πλεονάσματα για να μοιράσετε μετά κάποια επιδόματα. Παίρνετε από τη μία τσέπη δέκα και επιστρέφετε ένα, αντιγράφοντας τις χειρότερες τακτικές της μεταπολίτευσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, που παράλληλα αμφισβήτησε και τις επιδόσεις στη μείωση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκινώντας την ομιλία του, εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης για τον «τρόπο που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου».

Αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή του 2015, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Εσείς που λέγατε ότι θα είσαστε η κάθε λέξη του Συντάγματος ευτελίσατε το Σύνταγμα, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου και ρίχνοντας την κυβέρνηση με την Χρυσή Αυγή και με τον κ. Κουβέλη, για να έλθετε μετά από ένα εξάμηνο να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές μνημονιακές πολιτικές».

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «κορόιδεψε» δύο φορές τον ελληνικό λαό.

«Τη μία φορά σαν αντιμνημονιακή δύναμη, την δεύτερη σαν μνημονιακή. Το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι 100 δισ. ευρώ» είπε, και συμπλήρωσε: «Το κόστους που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι 100 δισ. ευρώ».

«Αποτύχατε και σαν αντιμνημονιακοί και σαν μνημονιακοί» είπε ο ίδιος.

«Αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «προϋπολογισμό λιτότητας» ενώ τον χαρακτήρισε «αντιαναπτυξιακό», «προϋπολογισμό φόρων» και «αντιλαϊκό».

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα σέρνεται. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα και ψεύδεστε συνειδητά».

«Παράγετε υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες λογικές της μεταπολίτευσης ανέφερε και υπογράμμισε πως ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του, χρωστάει στην εφορία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας: «Χάσαμε μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Και αυτό δεν λέγεται επιτυχία. Ο στόχος στις επενδύσεις ήταν για 9,1% και είναι στο 5,1%. Οι προβλέψεις για την οικονομία πέφτουν έξω με κυριότερη αυτήν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα μέχρι το 2020 και θα υπάρξει σκληρή επιτήρηση».

Επίθεση στον πρωθυπουργό

Προχωρώντας σε προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι «είστε μια εγκληματική κυβέρνηση».

«Αμφιβάλλω αν έχετε καμία ιδεολογία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Είστε ψεύτης και κωλοτούμπας. Ο απόλυτος κυνισμός, η βαθιά σας ανηθικότητα, το ψέμα είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας. Όσο μένετε στην εξουσία, καλύτερες ημέρες δεν θα έλθουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ