ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αίτηση αναίρεσης ασύλου του Τούρκου στρατιωτικού

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αίτηση αναίρεσης ασύλου του Τούρκου στρατιωτικού
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝA

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση αναίρεσης του ασύλου, που χορηγήθηκε σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν ομαδικά «πυρά».

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε έντονη κριτική εναντίον του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας ότι «αντί να αντιδράσει, ως όφειλε, με διάβημα διαμαρτυρίας» μετά την παρέμβαση της Άγκυρας στις εσωτερικές διαδικασίες ασύλου, η «κυβέρνηση προχώρησε σε αίτηση ακύρωσης ασύλου, που είχε νόμιμα χορηγηθεί».

Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι έχει προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί.

«Ένα 24ωρο μετά την απαράδεκτη και με απειλές δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το θέμα της νόμιμης χορήγησης ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, το κατά τα άλλα λαλίστατο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σιωπά» αναφέρει η επίσης η σχετική ανακοίνωση, και κλείνει λέγοντας: «Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση κάτι αυτονόητο γιατί φαίνεται να το έχει ξεχάσει ακόμη και αυτό: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την εξωτερική πολιτική Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης «απροκάλυπτους, κυνικούς, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής και ευαισθησίας».

Κάνει λόγο, επίσης, για «δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο Πρόεδρο».

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου»


Σκληρή κριτική και από τον Σταύρο Θεοδωράκη, που έγραψε στο Twitter ότι: «Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου» και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση αλλά και την ελληνική «να το αντιληφθούν».

«Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης» ανέφερε ακόμη στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης.

Για μια «προκλητική και απολύτως καταδικαστέα» ενέργεια της κυβέρνησης μιλάει με τη σειρά του, το ΚΚΕ.

«Λίγες μέρες μόνο μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αίτηση ακύρωσης κατά του πολιτικού ασύλου -και μάλιστα παρά το κοινό περί δικαίου αίσθημα- που δόθηκε σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, είναι προκλητική και απολύτως καταδικαστέα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την αίτηση ακύρωσης από την κυβέρνηση κατά του πολιτικού ασύλου Τούρκου αξιωματικού» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Όσο προχωρά ο καιρός θα αποδεικνύεται ολοένα και περισσότερο και με διάφορες αφορμές, ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα σηματοδότησε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ