ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωση από Κοτζιά σε Καμμένο και Τσίπρα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Ενημέρωση από Κοτζιά σε Καμμένο και Τσίπρα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με ένα «μίνι» υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς θα ξεκινήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη διευρεύνηση μιας λύσης για το ονοματολογικό της γείτονος  χώρας.

Το πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει μια ενιαία στάση των κυβερνητικών εταίρων έτσι ώστε να μην καταγραφεί καμία ενδοκυβερνητική διαφωνία που θα δίνει «πάτημα» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να θέσει εκ νέου θέμα δεδηλωμένης.

Κατά την ενημέρωση, που ακόμη δεν έχει καθοριστεί πότε θα πραγματοποιηθεί, στόχος είναι να διατυπωθεί με αδρές γραμμές η διαπραγματευτική γραμμή της χώρας και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει παράλληλα, την ευρύτερη συναίνεση από όλα τα κόμματα ώστε να δομηθεί μια Εθνική θέση και να αποφευχθούν παραφωνίες και μικροπολιτικές διαφωνίες κατά τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις που αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας σχετικά με την επίλυση ενός θέματος που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και 25 χρόνια.

Ανάμεσα σε αυτές, είναι η σαφής υποχώρηση της αλυτρωτικής ρητορικής της γειτονικής χώρας και των ακραίων υπερεθνικιστικών θέσεών της, ενώ οι συσχετισμοί μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχή «επιβάλλουν» την επίλυση τέτοιων ζητημάτων.

Πάντως, προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα άσκησης πίεσης στον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του μπορεί μεν να διαφέρει, ωστόσο είναι συνεπής.

Άλλωστε όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι ΑΝΕΛ είναι ένα άλλο κόμμα με διαφορετικές θέσεις και ιστορία. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση καλεί επίμονα την Αξιωματική Αντιπολίτευση να πει δημόσια τη θέση της, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως η ΝΔ δεν έχει ενιαία θέση για το ονοματολογικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ