ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Yπουργικό συμβούλιο ενόψει κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου

Yπουργικό συμβούλιο ενόψει κατάθεσης του Πολυνομοσχεδίου
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου στο οποίο εμπεριέχονται τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να κλείσει αυτό το μέτωπο έως τις 15 Ιανουαρίου.

Την πρώτη του συνεδρίαση για το 2018 θα πραγματοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο οι αρμόδιοι υπουργοί θα ενημερώσουν για το περιεχόμενο του Πολυνομοσχεδίου. Στην ατζέντα του συμβουλίου βρίσκεται επίσης η στρατηγική και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και μια σύντομη ενημέρωση από τον Νίκο Κοτζιά για το Σκοπιανό.

Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθούν την Τρίτη ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και άλλους υπουργούς.

Ζητήματα «αγκάθια» αποτελούν οι πλειστηριασμοί, η πώληση ενός ποσοστού των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Υπενθυμίζουμε πως πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, μετά και τη θυελλώδη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του κόμματος ζήτησαν νέα ενημέρωση, ώστε «η κυβέρνηση να παρουσιάσει προς συζήτηση και έγκριση τις νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση της διακηρυγμένης κυβερνητικής και κομματικής βούλησης για την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της πρόκειται να εμμείνει στη θέση ότι η πρώτη κατοικία είναι πλήρως διασφαλισμένη ενώ οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη θα αφορούν τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Σχετικά με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο η κυβέρνηση πρόκειται να ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία για τις απεργίες απαιτεί μόνο την αλλαγή της απαρτίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία για την απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων. Όπως έχει τονίσει η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ενώ η σχετική διάταξη θα προβλέπει ότι για να ληφθεί απόφαση απεργίας σε πρωτοβάθμιο επιχειρησιακά σωματείο, θα πρέπει να συμμετέχει το 1/2 (από το 1/3 που ισχύει σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και ότι δεν αφορά τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία αλλά ούτε και τα πρωτοβάθμια για επιχειρήσεις με μεγάλη διασπορά στην επικράτεια.

Στο ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους, μάλιστα κάποιοι συμμετείχαν και στις κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη ενώ άλλοι απλώς διατυπώνουν επιφυλάξεις, τουλάχιστον «μέχρι να ενημερωθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ