ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρες και υψηλοί τόνοι στη συζήτηση των προαπαιτούμενων στη Βουλή

Κόντρες και υψηλοί τόνοι στη συζήτηση των προαπαιτούμενων στη Βουλή
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τη διάταξη που αφορά στις απεργίες άσκησε η αντιπολίτευση με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να καταλογίζουν διγλωσσία στην κυβέρνηση. 


«Η κ. Αχτσιόγλου και σε συνέντευξή της στις 5 Δεκεμβρίου και σήμερα είπε πως δεν «δεν συρρικνώνεται το δικαίωμα της απεργίας» και ο κ. Τσακαλώτος στην επιτροπή, ακριβώς αντίθετο, ότι πράγματι η συγκεκριμένη διάταξη είναι εμπόδιο για τις απεργίες. Εγώ ποιον να πιστέψω; Τον κ. Τσακαλώτο ή την κ. Αχτσιόγλου;», διερωτήθηκε και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι από τα δύο θα ψηφίσουν την Δευτέρα.

«Αποτελείτε ηθικό μειονέκτημα για τον τόπο», είπε και πρόσθεσε πως:

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει ούτε έχει ούτε ιερό ούτε όσιο και έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση της.

Στο θέμα των απεργιών εστίασε και ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι στον αέρα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει κατάμουτρα τους εργαζόμενους γιατί ακυρώνει την απεργία της πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας σωματείων». Τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις.

Δυο γραμμές στο ζήτημα των απεργιών καταλογίζει στην κυβέρνηση και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν τόσο ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος όσο και ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολίασε πως κάθε μέρα η κυβέρνηση είναι στη διαδικασία διαμόρφωσης νέου αφηγήματος.

«Δεν μπορεί ο κ Τσακαλώτος να λέει ότι «χάσαμε» και άλλοι συνάδελφοι του να λένε ότι «κερδίσαμε», είπε ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρή απέναντι στην κυβέρνηση ήταν η τέως γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Κρατώντας στα ύψη την κόντρα του Περισσού με την κυβέρνηση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι με τη νέα διάταξη «χοντραίνει το μαστίγιο της εργοδοσίας», ενώ επέρριψε ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Ερχόσασταν φρεσκοξυρισμένοι και αγουροξυπνημένοι στις διαδηλώσεις για να κάνετε happenings και να ρίξετε, άντε και κανένα γιαουρτάκι…», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για εκμαυλισμό συνειδήσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αριστερό DNA ούτε όταν είχε 4%», είπε η κ. Παπαρήγα και ζήτησε να μην ταυτίζονται οι θεωρητικοφανείς αρλούμπες του ΣΥΡΙΖΑ με την κομμουνιστική ιδεολογία.

Απαντώντας στην κριτική, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επέμεινε ότι η κυβερνητική ρύθμιση δεν συνιστά κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας και ότι επηρεάζει μόνον τον κανόνα της απαρτίας όταν συγκαλείται συνέλευση μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία. Επέκρινε δε, εκ νέου τη ΝΔ ότι η πρόταση που κατέθεσε ταυτίζεται με τις ακραίες θέσεις των δανειστών.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ