ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ονομασία πΓΔΜ: Αντίστροφη μέτρηση για τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη

Ονομασία πΓΔΜ: Αντίστροφη μέτρηση για τις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη
Φωτογραφία αρχείου / Αριστερά ο πρέσβης της Ελλάδας Αδαμάντιος Βασιλάκης με τον Μάθιου Νίμιτς (δεξιά) ΑΠΕ ΜΠΕ/MEGAPRESS/ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

Στη Νέα Υόρκη «γράφεται» σε μερικές ώρες το επόμενο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της πΓΔΜ, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους πρέσβεις Ελλάδας και Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι. Ο Μάθιου Νίμιτς θα προσέλθει στις συζητήσεις –που θα πραγματοποιηθούν στις 17:00 ώρα Ελλάδος- με μια νέα πρόταση, όπως δήλωσε ο ίδιος σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του. 

Παρόλα αυτά, ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία των Σκοπίων είπε ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό παλαιότερων προτάσεων αλλά εξήγησε ότι οι συνθήκες για τη συζήτηση είναι διαφορετικές.

«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι καινούργια συγκυρία. Ορισμένες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί στο παρελθόν. Είπα σε μια συνέντευξη πριν από μερικές εβδομάδες δεν υπάρχει μαγική λύση εδώ. Ουδείς θα ανακαλύψει κάτι εντελώς καινούργιο. Αν υπήρχε κάτι καινούργιο θα το είχαμε βρει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, οι άνθρωποι στα Σκόπια, οι άνθρωποι στα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι χαζοί. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στη τωρινή συγκυρία θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με νέο τρόπο» είπε ο ίδιος στον ΑΝΤ1, και συμπλήρωσε: «Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αυτή τη στιγμή, το όνομα της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη είναι “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, οπότε το “Μακεδονία” υπάρχει στο όνομα στα Ηνωμένα Έθνη και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα με αυτό το όνομα». Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να έχει και χωριστές συναντήσεις με τους δύο πρέσβεις, πριν από το κοινό τους τετ-α-τετ.

Χτες, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκαν αισιόδοξες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την ελπίδα το επόμενο κοινοβουλευτικό «ραντεβού» να αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα όσον αφορά στην επίλυση του «σκοπέλου» της ονομασίας.

Τι περιμένουν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ από τη συνάντηση

Ο Νίκος Κοτζιάς έχει καταστήσει σαφές ότι εθνική θέση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Κατά τη διάρκεια της τετ-α-τετ συνάντησής τους την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσία ενός αρχικού πλαισίου από πλευράς του κ. Νίμιτς, εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία στο ζήτημα της ονομασίας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, ο κ. Ντιμιτρόφ επανέλαβε την εν λόγω ελπίδα του, αναφερόμενος παράλληλα σε μια παράλληλη με αυτή του ΟΗΕ διαδικασία με προσωπική εμπλοκή του ίδιου αλλά και του Νίκου Κοτζιά για να «τρέξει» η διαβούλευση.

Σε άλλη του συνέντευξη του, όμως, στο Reuters, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε περιγράψει πώς με τον Νίκο Κοτζιά θα πάρουν πάνω τους τη διαδικασία -παρακάμπτοντας, κατ’ ουσίαν, τον Μάθιου Νίμιτς και τη χρονοβόρα διαδικασία του. Ότι, δηλαδή, θα συγκροτήσουν ομάδες εργασίας που θα εκπονούν προτάσεις επί των οποίων θα συζητούν κατόπιν οι δυο τους καλύπτοντας όλο το φάσμα των, σχετικών με το ονοματολογικό, θεμάτων.

Αυτό επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κατρούγκαλο, που σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί μια παράλληλα διαδικασία για να επιταχυνθούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και των αντίστοιχων υποστηρικτικών ομάδων των ΥΠΕΞ.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η επικοινωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα συνεχιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ