ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόλυτα κερδισμένη η Τουρκία - πήρε χρήματα και ένταξη

Απόλυτα κερδισμένη η Τουρκία - πήρε χρήματα και ένταξη
Χαμoγελαστός και ευτυχής ο Αχμέτ Νταβούτογλου REUTERS/Yves Herman

Πλήρως ικανοποιημένη εμφανίζεται η Τουρκία από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ επίσης ικανοποιημένοι είναι και οι Τουσκ - Γιούνκερ ως προς την προσέγγιση στο προσφυγικό ζήτημα. 

Η συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ευχαρίστησε αμφότερους τους προέδρους του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Έσπευσαν όμως και οι δύο να τονίσουν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το εάν η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν θα υπάρξει επίλυση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία. Για να επιτευχθεί λοιπόν ο σκοπός αυτός η ΕΕ αποφάσισε να δεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει η Τουρκία το κόστος υποδοχής των προσφύγων.

«Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό είναι αξιοθαύμαστο από όλες τις απόψεις. Θα θέλαμε να στηρίξουμε την Τουρκία να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ως προς το θέμα της βίζας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016.

Εμμέσως πλην σαφώς πάντως, κατέστησε σαφές ότι το θέμα της βίζας εξαρτάται από την πολιτική που θα τηρήσει η Τουρκία στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών και στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.

Ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ άφησε και μία αιχμή σχετικά με το φλέγον ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παραβίασής τους, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλέψει τα προβλήματα που υπάρχουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, όπως επίσης και το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου. Δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Σε γενικές γραμμές, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό «παραγωγική», επισημαίνοντας ότι αναβάθμισε και ανανέωσε τις σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ.

Σε ότι αφορά την πρωτοβουλία της Γερμανίας για επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις επ΄αυτού πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου.

Το ίδιο ικανοποιημένος μεγανίστηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ επιθυμεί την αναθέρμανση της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «δεν ξαναγράφουμε το πλαίσιο των ευρωτουρκικών διαβουλεύσεων».

Θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Τουρκία, είπε ο απόλυτα ικανοποιημένος Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εστίασε στο ζήτημα της αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ζήτημα για το οποίο η Τουρκία είναι εξαιρετικά ευχαριστημένη και το έδειξε ο κ. Νταβούτογλου. Μετά 11 χρόνια, από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε εκ νέου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία και ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ενταξιακή διαδικασία θα επιταχυνθεί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17 που αφορά την οικονομική και νομισματική ένωση.

«Αναμένουμε να δοθεί μια τεράστια ώθηση στις σχέσεις μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών. Για τον Αχμέτ Νταβούτογλου αυτή η Σύνοδος σηματοδοτεί «την απαρχή μιας νέας διαδικασίας» στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι ένα έτος ορόσημο στις σχέσεις» συνέχισε χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του.

Ως προς το προσφυγικό ο Αχμέτ ΝΤαβούτογλου τόνισε ότι είναι μια ανθρωπιστική κρίση για την οποία δεν ευθύνεται ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία, όμως το πρόβλημα είναι κοινό και για τους δύο. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και έχει ξοδέψει περί τα 8 δις ευρώ μόνο για τα κέντρα υποδοχής.

Σε ό,τι αφορά την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε ότι η Τουρκία θα πάρει μέτρα για την πάταξη της παράνομης μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη. Ερωτηθείς αν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν μπορεί να το εγγυηθεί, γιατί αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στη Συρία η οποία είναι αβέβαιη.

«Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε την τουρκική θέση, υπέρ της αποχώρησης του Ασάντ.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Η επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών καταγράφονται στην κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία με «αρχική» χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της κατανομής των βαρών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», καθώς «η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και έχει ήδη διαθέσει γι΄αυτό το σκοπό 8 δισεκατομμύρια δολάρια».

Επιπλέον, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιβεβαιώνει τη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις 14 Δεκεμβρίου 2015 για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 της ενταξιακής διαδικασίας, ενώ προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει, «κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016», τις προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα «ενός αριθμού κεφαλαίων».

Σε ό,τι αφορά τo ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, η συμφωνία προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016».

Επιπλέον, αναφέρει πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016 εφόσον οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη πληρούνται».

Στον αντίποδα, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του Κοινού Σχεδίου Δράσης το οποίο «θα βάλει τάξη στα μεταναστευτικά ρεύματα και θα βοηθήσει στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης». Κατά συνέπεια, σημειώνει η συμφωνία, «οι δύο πλευρές θα εντείνουν την ενεργό συνεργασία τους σχετικά με τους μετανάστες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, αποτρέποντας τα ταξίδια προς την Τουρκία και την ΕΕ, εφαρμόζοντας τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής και πραγματοποιώντας επιστροφές των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας στις χώρες καταγωγής τους».

Επιπλέον, η συμφωνία χαιρετίζει την «πρόθεση της Τουρκίας να υιοθετήσει αμέσως μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των Σύρων υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας».
Τέλος, σύμφωνα με την κοινή δήλωση η συνεργασία των δύο πλευρών θα ενισχυθεί και σε άλλους τομείς, ενώ θα καθιερωθεί η σύγκληση Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας δύο φορές το χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ