ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικοί Αρχηγοί: Τα «όχι», οι αιχμές και οι χαραμάδες συνεννόησης

Πολιτικοί Αρχηγοί: Τα «όχι», οι αιχμές και οι χαραμάδες συνεννόησης
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το Σκοπιανό και η πορεία των διαπραγματεύσεων με τη γειτονική χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις οποίες ολοκληρώθηκε ο γύρος επαφών του πρωθυπουργού με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες για τοονοματολογικό ζήτημα της πΓΔΜ

Οι πολιτικοί αρχηγοί άφησαν αιχμές για την απουσία ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησαν ότι προχώρησε μόνος του στις διαπραγματεύσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχει εξασφαλίσει εθνική γραμμή ή επαρκή ανταλλάγματα, ενώ βρίσκεται σε διαφωνία με τον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο σχετικά με τη χρήση του όρου "Μακεδονία". Εντούτοις, τόσο η κ. Γεννηματά όσο και ο κ. Θεοδωράκης άφησαν να νοηθούν ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν μια λύση εφόσον αυτή περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία και διασφαλίσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού από πλευράς πΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα στα Σκόπια πραγματοποιείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ στην οποία θα εξεταστεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον οποίο ενημέρωσε επίσης για το ίδιο θέμα.

Μητσοτάκης: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς

Πρώτος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τετ-α-τετ τους μπροστά στις κάμερες, ωστόσο, έγινε χωρίς ήχο, κατόπιν αιτήματος του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια, δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία. Έτσι, κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση, όπως είπε.

Επιπλέον, άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα» και υποστήριξε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός, είπε.

Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη απάντησε το Μαξίμου, με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, να κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επέλεξε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού, λέγοντας πως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο.

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Γεννηματά: Ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Κουτσούμπας: Μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως κρατάμε μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, καθώς όπως είπε εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι'αυτά τα ζητήματα.

Κυρίαρχα ζητήματα είναι, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε.

Θεοδωράκης: Σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο

Ο κ. Τσίπρας φέρνει πολύ αργά αυτή τη συζήτηση, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και σημείωσε ότι Το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος.

Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος.

Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στη κυβέρνηση ανέφερε και χαρακτήρισε γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται διότι δίνει αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Το Ποτάμι είναι ενάντια σε όλα αυτά, τόνισε, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Λεβέντης: Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ από μηδενική βάση

«Είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντηση.

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι, είπα στον πρωθυπουργό, όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ.Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje».

Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί. Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος. Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις. Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ