ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζει η κυβέρνηση την προσπάθεια για λύση στην ονομασία της πΓΔΜ

Συνεχίζει η κυβέρνηση την προσπάθεια για λύση στην ονομασία της πΓΔΜ
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Θετικά αποτιμά το Μέγαρο Μαξίμου τον ενημερωτικό γύρο των πολιτικών αρχηγών αφού πέρα από την προδιαγεγραμμένη διαφωνία με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαπιστώνει περιθώριο σύγκλισης με τα άλλα κόμματα για το Σκοπιανό.

Κύκλοι του Μαξίμου μιλώντας στο CNN Greece, έκαναν λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση με την κα Γεννηματά και για «ακόμη καλύτερο» κλίμα σε αυτήν με τον κ. Θεοδωράκη. Στη συνάντηση με τον κ. Κουτσούμπα δεν υπήρξε καμία έκπληξη αφού η θέση του ΚΚΕ, σε σχέση με το Σκοπιανό, είναι πάγια και γνωστή.

Παρά το «όχι» από Μητσοτάκη και Λεβέντη ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση της πΓΔΜ και - γιατί όχι - στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας – εφόσον διαφανεί η αντίστοιχη βούληση και από την άλλη πλευρά για έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως αποτυπώθηκε στο διάγγελμά του.

Άλλωστε μετά τη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της FYROM, ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο «γρίφος» των ΑΝΕΛ

Σήμερα συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα και το εκτελεστικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ, όπου αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος, χωρίς ωστόσο να αναμένει κανείς πως θα αλλάξει η στάση του κόμματος στο ζήτημα των Σκοπίων.

Την ώρα που ο Δημήτρης Καμμένος εντείνει την κριτική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, μέσω twitter, διαβεβαιώνει πως «ο αγώνας ΑΝΕΛ ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει μέχρι το τέλος. Κανείς μην ονειρεύεται ότι ο Πάνος Καμμένος θα επιλέξει άλλο σενάριο».

Σε αυτή τη διάσταση απόψεων αναμένεται να μπει φρένο κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ και κυρίως σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιθέσεις σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσκεψη του ισραηλινού προέδρου

Από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα τον δεχτεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:40.

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ισραήλ θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα, στις 11:15 στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ