ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Συνεχίζουμε με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον

Κυβέρνηση: Συνεχίζουμε με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον
EUROKINISSI/ΜΙΣΙΝΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Tα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά με πατριωτική ευθύνη.

Αυτή είναι η σταθερή θέση της κυβέρνησης, την οποία διατύπωσε εκ νέου μετά και το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία της FYROM.

Η κυβέρνηση παρότι δεν υποτιμά το συλλαλητήριο, στο σχόλιό της αναφέρει πως «"ο σεισμός" και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι».

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως δεν υλοποιήθηκε η μαζική προσέλευση που αναμενόταν, ενώ οι περίπου 140.000 διαδηλωτές (σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία) αποτελούν μεν μεγάλο μέγεθος, αλλά όχι ικανό να προκαλέσει πολιτικό γεγονός ή ένα επιχείρημα που θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει η αντιπολίτευση.

Επιπλέον, το συλλαλητήριο δεν αποτέλεσε «κραυγή κατά της κυβέρνησης», όπως επεδίωκε η ΝΔ και η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν αποτελεί δικό της πρόβλημα. Αντίθετα, η κυβέρνηση θεωρεί πως προκαλεί σαφές πρόβλημα στην ίδια τη ΝΔ, αφού η Αξιωματική Αντιπολίτευση φαίνεται να ισορροπεί σε δύο βάρκες και ότι ο κ. Μητσοτάκης σύρεται από τη στάση του τέως πρωθυπουργού γεγονός που δημιουργεί εσωκομματικούς τριγμούς.

Όπως επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον Real FM, η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση με δεδομένες αρχές που διαφυλάσσουν τα εθνικά συμφέροντα.

Όπως τόνισε, «εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε εξωτερική πολιτική «εθνικών δικαίων» που αποτελεί τον μοναδικό σίγουρο δρόμο για ακόμη μια εθνική τραγωδία – η χώρα και ο λαός μας το έμαθαν αυτό μέσα από τον δύσκολο δρόμο. Η βούληση μας, λοιπόν, για να μπει ένα τέλος σε μια χρόνια εκκρεμότητα με τη γείτονα, είναι δεδομένη και εκπεφρασμένη».

Αυστηρό μήνυμα από τον Νίκο Κοτζιά

Τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ονοματολογικού ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας του συλλαλητηρίου. Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για διάψευση των δημοσκοπήσεων της διαπλοκής. «Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.

Επιπλέον, την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η επαναλαμβανόμενη αναφορά του επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν στην πΓΔΜ ως Μακεδονία, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, το ΥΠΕΞ τόνιζε: «Καλούμε τον Επίτροπο Χαν να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να μην παραβιάζει, μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ. Ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη συγκυρία όπως η σημερινή όπου σχετικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Τα επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Δεν συνάδουν δε, με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ