ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Όχι στον πατριωτισμό της διαπλοκής, της μίζας και της διαφθοράς

Τσίπρας: Όχι στον πατριωτισμό της διαπλοκής, της μίζας και της διαφθοράς
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς». Το μήνυμα αυτό έστειλε από 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην υπόθεση της Νovartis. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας σήμερα είναι ένας «σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός».

Υπογράμμισε, όμως, ότι απαιτείται ένας πατριωτισμός «που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον Κωστή Στεφανόπουλο χρησιμοποιώντας τη φράση του αείμνηστου προέδρου: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας».

4364981

Χαρακτήρισε δε, «εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός τόνισε «ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής. Συμβολής στα βάρη του κράτους. Έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας. Διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητας».

«Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό από τον ξάστερο ουρανό»

«Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό. Και αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος. Για αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε» υπογράμμισε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε «όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν «από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα».

Τα χειρότερα είναι πίσω μας -Σταδιακή μείωση της φορολογίας

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας». «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι μπροστά μας, μπροστά στην οικονομία, στην κοινωνία, στην πατρίδα, βρίσκεται ένας δρόμος που έχει ανοίξει με πολλές θυσίες, συμβιβασμούς, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, σκληρές διαπραγματεύσεις, που οδηγεί με σιγουριά σε ένα μέλλον πολύ καλύτερο» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, στη σταδιακή μείωση της φορολογίας, στην αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος που επιβλήθηκε στην αρχή του μνημονίου, με όρους πολιτισμού και όχι ζούγκλας, στην αύξηση των επενδύσεων οι οποίες ήδη διαγράφουν ανοδική πορεία, που αναμένουμε να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα».

4364976

Πηγή: Eurokinissi

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή του λαού να «βγάλει τη χώρα από το τέλμα».

«Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα»

Κοινός στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να ξαναστηθεί ο τόπος στα πόδια του και να αναζητηθεί η επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

«Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, όχι μονάχα γιατί είναι άριστοι μόνοι οι οιωνοί αλλά γιατί είναι θετικά, ενθαρρυντικά, αισιόδοξα και όλα τα στοιχεία» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Η οικονομία επανέρχεται σε ανοδικούς ρυθμούς, η ανεργία μειώνεται, οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν φως στο τούνελ και η χώρα κατά κοινή ομολογία κερδίζει τη διεθνή θέση που της αξίζει, η εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα μας αποκαθίσταται, και βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων, τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, το 2018».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ