ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δεν γνωρίζει γεωγραφία
Πηγή: EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την προκλητική δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι τα Ίμια τους ανήκουν.

Διαβάστε επίσης

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», τόνισε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

 

 

 

 

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του, νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο ισχυρίστηκε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και κατηγορεί την Αθήνα για παραπληροφόρηση της ελληνικής κοινής γνώμης.

Η εν λόγω ανακοίνωση ήταν απάντηση στο προηγούμενο αυστηρό διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Αναφέρεται ακόμα ότι η Άγκυρα κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε ότι στα Ίμια υπάρχει έντονη παρουσία ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

«Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνίαμε τον Τούρκο ομόλογο του Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από σχετικό αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  


Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία προσέφυγε στον ΠΟΕ κατά των δασμών των ΗΠΑ

Η Αθήνα αίρει την αναστολή των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Τουρκία: Στα 3 δισ. δολάρια το συνολικό όριο ανταλλαγής νομισμάτων με το Κατάρ

Απέρριψαν οι ΗΠΑ πρόταση της Τουρκίας για απελευθέρωση του Μπράνσον