ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα για να καταγγείλω

Σαμαράς: Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα για να καταγγείλω
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Τη θέση ότι βρίσκεται στη Βουλή όχι για να απαντήσει σε «άθλιες συκοφαντίες» αλλά για να καταγγείλει την άτσαλη μεθόδευση και τους αυτουργούς αυτής, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis.

«Δεν ήρθα να διατρανώσω πως είμαι αθώος. Δεν το έχω ανάγκη. Ήρθα να προειδοποιήσω για τους κινδύνους» είπε ο κ. Σαμαράς, και συμπλήρωσε:

Κάθε μελλοντική κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ανώνυμους προστατευόμενους μάρτυρες για να σπιλώσει τους προηγούμενους. Αυτό θα είναι το τέλος της αστικής δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, το κατηγορητήριο «στημένο» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι δεν αναζητήθηκαν οι ένοχοι αλλά προεπιλεγήκαν.

Και ο πρώην πρωθυπουργός, όπως και άλλοι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, μίλησε για «στημένους ψευδομάρτυρες» και είπε πως τώρα ζητούν από τους εμπλεκόμενους να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η ο επικεφαλής της Novartis κ. Φρουζής [σ.σ. ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο πρώην αντιπρόεδρος της Νovartis] είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνησή του «ανάλγητη» γιατί περιέκοπτε τις δαπάνες.

Όπως είπε, με αυτές τις διαδικασίες κανείς δεν θα τολμήσει στο μέλλον να χτυπήσει τη διαφθορά, λέγοντας ότι η Νοvartis το 2014 «είχε ζημιές 5,7 εκατ. ευρώ και την επόμενη, επί ΣΥΡΙΖΑ κέρδη 19 εκατομμύρια».

«Σκευωρία»

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «σκευωρία που βγάζει μάτι» και ισχυρίστηκε ότι πέρσι εξανάγκασαν την Εισαγγελέα Διαφθοράς σε παραίτηση και «έσπρωξαν την έρευνα αλλού».

«Ανήγγειλαν την δήθεν εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού έντεκα μήνες πριν υπάρξει μαρτυρία εναντίον μου. Που το ήξεραν; το έστησαν!» είπε ο ίδιος, και συνέχισε: «Πρώτα έφτιαξαν το σενάριο, μετά το διαφήμισαν και ύστερα μπήκαν οι ηθοποιοί. Δεν ψάξατε ενόχους, τους επιλέξατε στις αρχές του 2017».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε και ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, που του είπε να συντομεύει. «Θα κατέβω όταν τελειώσω» είπε ο πρώην υπουργός.

Δημιουργήθηκε, επίσης, μικροεπεισόδιο όταν κάποιος βουλευτής απευθύνθηκε με προσβλητικό τρόπο στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος αντέδρασε έντονα και ζήτησε την παρέμβαση του κ. Βούτση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ