ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Θ. Δαβάκη - Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση Μητσοτάκη

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Θ. Δαβάκη - Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάση Δαβάκη, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, καταφέρθηκε κατά της κοινότητας των Ρομά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την τοποθέτησή του, ζητά την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον δήμο Σπάρτης κατά της παραβατικότητας, ο βουλευτής της ΝΔ είπε: «όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Δαβάκης επεσήμανε: «Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Για να μη λέμε για πολιτικές και φοβόμαστε και τις ψήφους και δεν συμμαζεύεται» και επανάλαβε πως «απαγορεύω σε οποιονδήποτε από αυτούς κι αν έχετε κανέναν γνωστό να του το πείτε αν με ψηφίζει να μην με ξαναψηφίσει. Από τους αθίγγανους. Να μην με ψηφίσουν εμένα».

Αργότερα, σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής ζήτησε συγνώμη για την τοποθέτησή του, τονίζοντας παράλληλα πως η θέση του δεν εκφράζει το κόμμα του.

«Οι επίμαχες δηλώσεις μου έγιναν στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης σε χωριό της Λακωνίας σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή. Τα περιστατικά αυτά έχουν ενταθεί σε συχνότητα και βαρύτητα τους τελευταίους μήνες, με χαρακτηριστικότερα τις βίαιες ληστείες μετά ξυλοδαρμού σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων, όπως η πρόσφατη ληστεία 82χρονης γυναίκας. Προκαλεί δε μεγάλη λύπη κι ανησυχία η εμπλοκή ανηλίκων σε τέτοια περιστατικά, τα οποία έχουν καταγραφεί στα ΜΜΕ. Σε αυτά και μόνο αναφερόμουν», ανέφερε για να συμπληρώσει:

«Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα, ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγνώμη από όσους έθιξα».

Σφοδρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Για «πρωτοφανές ρατσιστικό παραλήρημα» κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή της ΝΔ, αναφορικά με τις δηλώσεις του, και ζητά την άμεση παρέμβαση του προέδρου τη ΝΔ «ειδάλλως», όπως τονίζει, «θα είναι συνυπεύθυνος».

«Μέρα με τη μέρα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη σύρεται όλο και πιο χαμηλά, από την ακροδεξιά της τάση, με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζει πως «φαίνεται, όμως, ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο», αναφέροντας ειδικότερα:

«Το χθεσινό, πρωτοφανές ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή Θ. Δαβάκη, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει (…), λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν», συνιστά προσβολή, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη μερίδα των συμπολιτών μας, αλλά συνολικά για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει άμεσα, «ειδάλλως θα είναι συνυπεύθυνος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ