ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕ: Καταδίκη της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας

ΕΕ: Καταδίκη της έκνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας
EUROKINISSI/EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ιδιαίτερα πυκνές ήταν οι επαφές και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, για να λάβει την αμέριστη στήριξη της ΕΕ αλλά και ευρωπαίων αξιωματούχων μεμονωμένα.

Ειδικότερα, κατά το δείπνο εργασίας στη Σύνοδο, τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο καθώς και η υπόθεση Σκριπάλ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις βάσει του κειμένου που ετοίμασαν Έλληνες και Κύπριοι διπλωμάτες προς τον Πρόεδρο Τουσκ, που θα μεταβεί στη Βάρνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο έχουν προστεθεί δύο ακόμα παράγραφοι. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία και θα καλεί για την άμεση και θετική επίλυση αυτού του προβλήματος μέσω διαλόγου με τα Κράτη Μέλη.

Θα τονίζεται επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο σε αυτά τα ζητήματα.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ικανοποιημένη με τις διατυπώσεις που υπάρχουν στα προσχέδια

Όπως τόνιζε κοινοτικός αξιωματούχος, ο Τουσκ πρόκειται να θέσει στον Ερντογάν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως ένα «δυνατό» μήνυμα θα περιλαμβάνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σημειώνεται πως κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόκειται να αποφασιστεί εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί η Ευρωτουρκική Σύνοδος στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου.

Όπως μετέδιδε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που θα υιοθετήσει η Σύνοδος Κορυφής, αναφέρεται ρητά η καταδίκη των «παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ζητώντας τη στήριξη και της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών στο ζήτημα.

Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίζει την υπόθεση στο Σάλισμπερι, με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο.

Όπως υπογράμμισε, η αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος είναι δεδομένη, χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία. Η θέση αυτή έχει τη σημασία της αφού ο κ. Τσίπρας έθεσε τα κρίσιμα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Η Ρωσία είναι από τις λίγες χώρες που έχουν στενή συνεργασία με την Τουρκία και αν υπάρχει μια χώρα που θα μπορούσε να παρέμβει ουσιαστικά, αυτή είναι η Ρωσία.

Για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε παρέμβαση κατά την οποία σε αυστηρό ύφος προειδοποίησε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωσή τους.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι πάγιο αίτημά μας και αυτό περιλαμβάνει και τους δύο Έλληνες στρατιώτες, είπε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, από την ελληνική κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητη η παρέμβαση Πάιατ για τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο οποίος όπως τόνισε δεν πρόκειται να παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου για το ζήτημα.

Η ελληνική πλευρά παρότι υποστηρίζει ότι η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών είναι ένα διμερές θέμα και δεν του προσδίδει χαρακτήρα μείζονος διπλωματικού ζητήματος, απευθύνεται στα αρμόδια θεσμικά όργανα και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο ώστε να λάβει στήριξη και να εξασφαλίσει την γρήγορη και θετική διευθέτηση του θέματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ