ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματική πηγή για ονοματολογικό: «Οι πιθανότητες για λύση αυξήθηκαν έστω και λίγο»

Διπλωματική πηγή για ονοματολογικό: «Οι πιθανότητες για λύση αυξήθηκαν έστω και λίγο»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/GEORGI LICOVSKI

Στην Αθήνα επιστρέφει ο Νίκος Κοτζιάς μετά τις κρίσιμες επαφές του για το ονοματολογικό στα Σκόπια, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν μετά από τις συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην πΓΔΜ πως οι «πιθανότητες για λύση αυξήθηκαν έστω και λίγο».

Ο υπουργός Εξωτερικών έφτασε στη γειτονική χώρα αργά την Πέμπτη και από το πρωί ξεκίνησε «μπαράζ» επαφών με αξιωματούχους της πΓΔΜ.

Ο… μαραθώνιος των επαφών ξεκίνησε με το τετ-α-τετ του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά από την συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι έγιναν βήματα και πως εάν οι δύο πλευρές καταφέρουν να λύσουν τα προβλήματα τότε «θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη όλης της περιοχής».

Εκφράστηκε δε, και η κοινή βούληση των δύο πλευρών για τη λύση του ονοματολογικού που «θα ανοίξει τις πόρτες του μέλλοντος».

«Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση που να παίρνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη.

Επίσης, επεσήμανε ότι ήταν πολύ καλές οι σημερινές συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα οριστούν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον μετά από αυτήν. με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη σε μία εβδομάδα.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε πως:

Πρόκειται για πολύ ευαίσθητη ισορροπία. Αν γίνει ένα μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπισθούν προς μία λύση. Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις. Υπάρχει πραγματική επιθυμία για την επίλυση του θέματος με τρόπο που δεν θα υποτιμήσει κανέναν.

Ζάεφ: Έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις και συμβιβασμό

Μετά τις συζητήσεις του με τον Νίκο Κοτζιά, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «έχει έρθει η ώρα για αποφάσεις και συμβιβασμό».

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα ibna, ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού των Σκοπίων τονίζει: «Το μέλλον των δύο χωρών μας πρέπει να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών μας. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και να κάνουμε βήματα που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στη λύση του μοναδικού ζητήματος που εκκρεμεί μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE.

Επαφές και στη Βιέννη

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μετά τις επαφές στα Σκόπια ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί σε μια εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή) με τον Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν θα μεταβεί απευθείας στη Βιέννη αλλά θα κάνει μια «στάση» στα Τίρανα για συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουσάτι.

Στη δε Βιέννη, παρουσία θα έχουν και ομάδες εργασίες, που θα καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης.

Στα Σκόπια βρίσκεται η απεσταλμένη του CNN Greece, Μαρία Καρχιλάκη, η οποία μετέδωσε λεπτό προς λεπτό τις κρίσιμες εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ