ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίμιτς: Μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες για το ονοματολογικό

Νίμιτς: Μεγάλη βελτίωση στις συνομιλίες για το ονοματολογικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/EPA/ALEX HALADA

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά τις συζητήσεις για την ονομασία της πΓΔΜ στην Βιέννη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς, που έκανε λόγο για «μεγάλη βελτίωση» στις συνομιλίες χωρίς, ωστόσο, να αποκρύψει ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα θέματα - αγκάθια, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. 

Σε δήλωσή του μετά από το τετ-α-τετ με τους Νίκο Κοτζιά και τον Σκοπιανό ομόλογό του, ο κ. Νίμιτς είπε ότι «εργαζόμαστε όλη μέρα πολύ εποικοδομητικά» και πως «αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ενόψει του μέλλοντος».

«Παράλληλα υπήρχε μία παράλληλη συνάντηση διπλωματικών αντιπροσώπων των δύο χωρώ, για να εξετάσουν τα πιο διφορούμενα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Νίμιτς, και συμπλήρωσε: «Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζονται και πρέπει να επιλυθούν, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση σε διάφορα ζητήματα και όλα αυτά θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ελπίζω να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σε ένα τόσο εποικοδομητικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, μετά το Πάσχα δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

«Ελπίζω να κάνουμε κάποια θετικά βήματα σήμερα»

Πριν από την τριμερή συνάντηση με τους Νίμιτς και Νικολά Ντιμιτρόφ, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν θετικά βήματα σήμερα.

Οι κ.κ. Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς έφθασαν στην αίθουσα Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στις 9.30 (10:30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το πρωί συνοδευόμενοι από την Αυστριακή υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τους κ.κ. Ντιμιτρόφ και Νίμιτς, όπως και την Αυστριακή ομόλογό του, να ενώσουν όλοι μαζί τα χέρια για τη φωτογραφία και τα πλάνα μπροστά στις κάμερες, αφού προηγουμένως χαιρέτισε εγκάρδια τους εκπροσώπους του Tύπου.

Απευθυνόμενος στην κ. Κνάισλ την ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς σήμερα βάσει του καθολικού Πάσχα είναι Μεγάλη Παρασκευή και η έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη είναι κλειστή.

Χθες βράδυ οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν ήδη μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε 3 ώρες.

Την Μεγάλη Δευτέρα και την Μεγάλη Τρίτη ο Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ