ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ελληνοτουρκικά και ο «γρίφος Ερντογάν» προβληματίζουν το Μαξίμου

Τα ελληνοτουρκικά και ο «γρίφος Ερντογάν» προβληματίζουν το Μαξίμου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνεχιζόμενη ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οποία, παρά τις πολυεπίπεδες προσπάθειες που γίνονται, δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί.  Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τις τελευταίες μέρες συνεχείς συσκέψεις με στελέχη του στενού του περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν τρόποι αποσυμπίεσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. 

Στην κυβέρνηση ανησυχούν ότι η διαρκής ένταση με την Άγκυρα είναι πιθανόν να προκαλέσει «ατύχημα» και θερμό επεισόδιο. Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη «η ζημιά μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή όταν η κατάσταση βρίσκεται διαρκώς στα “κόκκινα”». Έναν τέτοιο κίνδυνο, άλλωστε, είχε επισημάνει πριν μικρό χρονικό διάστημα και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ακριβώς για αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου καθώς θεωρούν ότι στέλνονται συνεχώς λανθασμένα μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, να συναντηθεί με τον κυβερνητικό εταίρο σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί μέσω αυτών των δηλώσεων να συσπειρώσει το κομματικό του ακροατήριο όμως «όλα έχουν ένα μέτρο», όπως έλεγε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Άλλωστε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επηρεαστεί και το δικό τους κομματικό ακροατήριο. Στην Κουμουνδούρου έχει χτυπήσει «κόκκινος συναγερμός» καθώς βλέπουν ότι η πολεμική στάση του εταίρου τους δημιουργεί έντονο προβληματισμό στον κόσμο και τα στελέχη του κόμματος. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τόσο ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας όσο και βουλευτές του κόμματος «αδειάζουν» έστω και ευσχήμως τον Πάνο Καμμένο με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται να λύσει τον γρίφο Ερντογάν. Στις συσκέψεις που γίνονται επιχειρείται μια «αποκρυπτογράφηση» των κινήσεων αλλά και των προθέσεων του Τούρκου Προέδρου αλλά και εντοπισμού τρόπων επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων και κυρίως της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτών. Ο «γρίφος Ερντογάν» αποδεικνύεται ιδιαίτερα δυσεπίλυτος για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι κινήσεις του τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ τους επόμενους μήνες. Στην ελληνική κυβέρνηση θεωρούν ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες και επικεντρώνουν την προσοχή τους –εκτός από την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών- στις ασκήσεις στο Αιγαίο, τις μεταναστευτικές ροές και στη στάση της Άγκυρας στα ενεργειακά ζητήματα.

Πάντως, στην ελληνική κυβέρνηση επιμένουν ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος διαχείρισης της κατάστασης είναι το δίπτυχο «ψυχραιμία-εγρήγορση» και αυτές είναι οι οδηγίες που έχουν δώσει στους επιτελείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ