ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδεία Θεοδωράκη με κλιμάκιο του Ποταμιού στη Μυτιλήνη

Περιοδεία Θεοδωράκη με κλιμάκιο του Ποταμιού στη Μυτιλήνη
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται από χθες, Παρασκευή το πρωί κλιμάκιο του κόμματος «το Ποτάμι» με επικεφαλής το Σταύρο Θεοδωράκη. Στο κλιμάκιο συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής Μιλτιάδης Κύρκος.

Χθες συναντήθηκαν με το δήμαρχο του νησιού, Σπύρο Γαληνό, ο οποίος και έκανε αναλυτική περιγραφή των βασικών ζητημάτων που αφορούν στο νησί, όπως θέματα, ενέργειες, στόχους και δυνατότητες του Δήμου Λέσβου. Εξέθεσε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί, ζητώντας τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και τη θετική παρέμβασή του κ. Θεοδωράκη.

Ο κ. Θεοδωράκης, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξης του Δήμου και των κατοίκων καθώς και της χρηματοδότησης του για την ανακούφιση της τοπικής κοινωνίας. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση, αλλά υπάρχει διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία πρέπει να διατεθεί για τους νησιώτες που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού- μεταναστευτικού.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε επίσης, ότι θα συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην ανάδειξη και προώθηση των ζητημάτων που τέθηκαν από τον κ. Γαληνό.

Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Θεοδωράκη και ενημέρωση του σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό θέμα, στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Ο κ. Θεοδωράκης με αφορμή την επίσκεψη του αυτή προέβη σε ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρει:

«8.640 μετανάστες και πρόσφυγες είχε σήμερα το πρωί η Λέσβος. Ανάμεσά τους παιδιά, έγκυες γυναίκες, κακοποιημένοι άνθρωποι. Δεν θα σας πω για τα προβλήματα που γιγαντώνονται μέρα με την ημέρα στη Μόρια

- κανάλια από όλο τον κόσμο συνωστίζονται ξανά στο νησί και πρέπει όλοι να είμαστε μετρημένοι για να μην δυσφημίζεται ο τόπο μας. Θα επισημάνω μόνο ΤΡΕΙΣ επείγουσες λύσεις που θα βοηθούσαν και αυτούς που καταφεύγουν στη χώρα μας και τους πολίτες της Λέσβου.

- Να εκταμιευθούν ΤΩΡΑ τα ευρωπαϊκά χρήματα που έχουν εγκριθεί από τον Σεπτέμβριο για το αποχετευτικό της Μόριας. Η υπάρχουσα υποδομή είναι για 800 άτομα και τώρα μένουν εκεί 6.499! Κάθε μήνα δίνουμε 30.000 ευρώ στα βυτιοφόρα αλλά τα λύματα κυλούν πια σε όλους τους κοντινούς δρόμους.

- Να συνδεθεί ΤΩΡΑ το Καρά Τεπέ - ο πρότυπος καταυλισμός του Δήμου - στο δημόσιο δίκτυο της ΔΕΗ και να πάψουμε να σπαταλάμε κάθε μήνα για πετρέλαιο 110.000 ευρώ για μια 8ωρη λειτουργία των γεννητριών. Για τη ρύπανση που προκαλεί η καύση τόσου πετρελαίου, ας μην το συζητήσουμε...

- Ενίσχυση ΤΩΡΑ της υπηρεσίας ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό - και εδώ τα λεφτά τα δίνει η Ε.Ε. - για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας (ασύλου), ώστε οι μετανάστες είτε να φεύγουν για τα ηπειρωτικά - αποσυμφορίζοντας τα νησιά - είτε να ακολουθείται η διαδικασία επανεισδοχής τους στην Τουρκία όπως ορίζει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Μπορεί ο κ.Τσίπρας να δώσει εντολή για άμεση υλοποίηση των τριών αυτών μέτρων ή οι υπουργοί του - αγκαλιά με την γραφειοκρατία - θα συνεχίσουν το μπλα μπλα των υποσχέσεων που έχει φτάσει στα όριά τους τούς νησιώτες μας;».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε ό,τι αφορά στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δήλωση του ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι, τα προβλήματα δεν λύνονται με το ανταλλάσσουμε βρισιές, αλλά συνέστησε σύνεση από όλες τις πλευρές. Όπως σημείωσε, θα πρέπει να αποφασίσουμε να συνυπάρξουμε με τους γείτονες μας. «Τα νησιά μας να χρησιμοποιηθούν ως "γέφυρα φιλίας" και αυτό είναι ανεξάρτητο από την αποτελεσματικότητα που πρέπει να δείξουμε στην υπεράσπιση των δικαίων του ελληνισμού» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιδοκίμασε τη στάση των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου, που αποτελούν «γέφυρες φιλίας» με την Τουρκία, καθώς, όπως τόνισε, λόγω των καλοκαιρινών μηνών αναμένεται αυξημένη άφιξη τουριστών από τα μικρασιατικά παράλια. Γι΄ αυτό, όπως επισήμανε, «οφείλουμε να είμαστε συνετοί και να μην ανεβάζουμε τους τόνους. Άλλο η σύγκρουση με το στρατιωτικό κατεστημένο. Με τον λαό πρέπει να συνυπάρχουμε, όπως και συνυπάρχετε» είπε. Κατέληξε δε, εξαίροντας την προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τους αντίστοιχους στην Τουρκία, ώστε να διατηρούν το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας.

Σε συνέδριο για τη Δικαιοσύνη

Μιλώντας σήμερα στην έναρξη του 6ου πανελλήνιου συνεδρίου της Ένωσης ποινικολόγων και μαχόμενων δικηγόρων που ξεκίνησε τις εργασίες του στην αίθουσα της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι το μακρύ ή το κοντό χέρι της κυβέρνησης και θα πρέπει με ένα νέο Σύνταγμα να την απελευθερώσουμε από κυβερνητικές παρεμβάσεις και να τη θωρακίσουμε θεσμικά».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε επίσης ότι, είναι ώρα να περάσουμε από τα επείγοντα στα σημαντικά, εκ των οποίων, όπως ανέφερε, το σημαντικότερο είναι η Δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να υπηρετεί μόνο τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ