ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει, τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται πως οι βραχονησίδες Ίμια είναι υπό την τουρκική κυριαρχία.

«Τα σύνορα του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση τις διεθνείς συνθήκες», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ και κάλεσε την Τουρκία να μην «μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της».

Μιλώντας για όσα αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η ΕΕ δεν κάνει το διαιτητή, οποιαδήποτε διμερής διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα είναι θέμα της Ένωσης» και πρόσθεσε: «το γεγονός ότι έχουμε μια τέτοια αντίδραση (σ.σ. την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών) αυτό σημαίνει ότι ίδρωσε το αυτί τους».

Τέλος, σχετικά με τα όσα συνέβησαν με το ελικόπτερο Σινούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο νησί της Ρω είπε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης μόνο ζήτησαν το σχέδιο πτήσης. Είναι πρόκληση ότι ζητούν από το ελικόπτερο σχέδιο πτήσης».

Αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί υποστολής της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως αυτό «δεν επιβεβαιώνεται, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την κίνηση των τριών νέων να υψώσουν σημαία στα πέντε νησιά γύρω από το σύμπλεγμα των Φούρνων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «το σύνολο του πολιτικού συστήματος συμφωνεί ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες αλλά ασκείται με τον τρόπο που καθορίζει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο».

Υπογράμμισε δε: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι απλώς σηκώνω μια σημαία στο σπίτι μου. Με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει στο Αιγαίο για 30-40 χρόνια, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε μια φάση έντασης», συμπλήρωσε για το θέμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της όξυνσης δεν της έχει πάει και πολύ καλά. Χάνει διαρκώς έδαφος στις διεθνείς σχέσεις».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Με μια σφοδρή επίθεση κατά της ΕΕ και της Ελλάδας απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε την Τρίτη την πιθανότητα να ανοίξει οποιοδήποτε νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί την ΕΕ για έλλειψη αντικειμενικότητας, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι βράχοι των Ιμίων είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς, έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι απρόθυμη να καταλάβει τις δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε. Παρ’ όλο που έχουμε εξηγήσει αυτά τα ζητήματα επανειλημμένα και τα έχουμε τεκμηριώσει, η Επιτροπή δεν κατάφερε να είναι αντικειμενική και ισορροπημένη».

«Η Τουρκία αγωνίζεται ταυτόχρονα εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του DAESH και του FETO. Από την άποψη αυτή, η μη αναφορά στην έκθεση για την απειλή από το FETO, που έπληξε το κράτος μας, το Κοινοβούλιο και το λαό μας, συνιστά μια σημαντική ανεπάρκεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Στην αναφορά, παρόλο που γίνεται λόγος για το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να λαμβάνει άμεσα και αναλογικά μέτρα, ιδίως μετά την απόπειρα του τρομοκρατικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, παρατηρούμε ότι συμπεριλήφθηκαν επίσης αβάσιμες κατηγορίες και κατηγορίες από προφανείς κύκλους. Η Τουρκία συνεχίζει τη διαφανή συνεργασία της με όλους τους σχετικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αφενός με σκοπό την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της και εκφράζει με σαφήνεια τη φύση, των σχετικών απειλών ασφάλειας και των νομικών πλαισίων των μέτρων αυτών στους αποδέκτες της. Στην προκειμένη περίπτωση, ορισμένοι γενικοί ισχυρισμοί, κατηγορίες και σχόλια που απευθύνονται στην Τουρκία στην έκθεση είναι απαράδεκτοι», συνεχίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

02 08 12 image 26

Στην ουσία, τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων συμβάλλουν αναμφισβήτητα όχι μόνο στην εθνική μας ασφάλεια, αλλά και στην ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ. Με την ευκαιρία αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι το PKK/PYD/YPG αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ τοποθετείται ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και το ότι προσπαθεί να εκδώσει μια απόφαση υπό την αιγίδα της «αλληλεγγύης της Ένωσης», αναφορικά με διαφορές που σχετίζονται με θέματα κυριαρχίας. Οι βράχοι Καρντάκ, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία. Η στήριξη που παρέχεται ως «λευκή επιταγή» από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε.

Επιπλέον το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βάλλει κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση της ένταξης στην ΕΕ. «Οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν είναι παρά επανάληψη των ήδη γνωστών απόψεων της Ε.Ε., οι οποίες στηρίζονται σε λανθασμένες προϋποθέσεις για το Κυπριακό», σημειώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ