ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ετοιμότητα το Μαξίμου ενόψει πρόωρων εκλογών στην Τουρκία

Σε ετοιμότητα το Μαξίμου ενόψει πρόωρων εκλογών στην Τουρκία
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε επαγρύπνιση βρίσκεται η Αθήνα μετά την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

Ο τούρκος Πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάσταση της οικονομίας και την εύφλεκτη κατάσταση στη Συρία για τις εκλογές. Δεδομένης της συμμαχίας με τους Γκρίζους Λύκους σχεδόν προεξοφλείται από την ελληνική πλευρά πως η προεκλογική εκστρατεία θα είναι πλούσια σε στοιχεία αναθεωρητισμού που θα «ηχούν» ευχάριστα στα αυτιά των Τούρκων πολιτών.

Εφόσον ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές καθίσταται πλέον, κανονικά και με το νόμο, Σουλτάνος, συγκεντρώνοντας υπερεξουσίες στο πρόσωπό του με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας. Έτσι, χωρίς πρωθυπουργό και με τη δυνατότητα για δύο πενταετείς θητείες, ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει «παρών» έως το 2028.

Η ελληνική πλευρά έχει διαπιστώσει πως καταγράφεται ποιοτική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, βάση της οποίας η γειτονική χώρα προέβη σε ακόμη ένα βήμα στην «επιχείρηση αναθεωρητισμού», διακηρύσσοντας πως τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, πέρα από την πάγια τακτική απόπειρας δημιουργίας «γκρίζων ζωνών».

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της, η κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια: το καλό σενάριο λέει πως η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα εκτονωθεί εάν οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα δείχνουν ξεκάθαρη νίκη Ερντογάν. Δεδομένου όμως πως, μέχρι στιγμής, τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν ένα εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, με πολλές παραμέτρους, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει αποδέκτης πυκνότερων προκλήσεων στο Αιγαίο οι οποίες στη συνέχεια, μέσω των διμερών επικοινωνιών, θα οδηγούνται στην προσωρινή αποκλιμάκωση, όπως είχε γίνει με την πτώση του Mirage και την τηλεφωνική επικοινωνία Γιλντιρίμ-Τσίπρα.

Η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να περιλαμβάνει πολλές εθνικιστικές «κορώνες», προκλητική ρητορική κατά της χώρας μας, η οποία θα στοχοποιεί την Ελλάδα ως «εχθρό της Τουρκίας». Αυτό το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τις προσεχείς κυβερνητικές συσκέψεις.

Η ηχηρή απάντηση της Αθήνας στη νέα πρόκληση της Τουρκίας, με συντονισμένες δηλώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθιστά σαφές πως στο Αιγαίο υπάρχουν τετελεσμένα και αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ