ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον «αέρα» φρεγάτες και F-16

Στον «αέρα» φρεγάτες και F-16

Διευκρινίσεις για την υπόθεση των φρεγατών έδωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο Πάνος Καμμένος, που ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μίσθωσης των πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία αλλά γίνονται συζητήσεις για κατασκευή νέων στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα των F-16, αφήνοντας, ωστόσο, αρκετά θέματα ανοιχτά και τονίζοντας ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για τον τρόπο πληρωμής. 

Αναφερόμενος στην υπόθεση των γαλλικών φρεγατών, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από την εποχή του Ε. Μεϊμαράκη, το οποίο δεν είχε προχωρήσει.

Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι σε υψηλότατο επίπεδο, δηλαδή σε συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εξετάστηκε η πιθανότητα από τα χρήματα από τη διαφορά των 8 δις. από τα ομόλογα που οφείλουν ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε θετικός σε αυτό το πρόγραμμα και γενικότερα θετικός για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Εξήγησε δε, ότι είναι ένα πρόγραμμα που συζητείται μαζί με τα άλλα και εάν και όταν έρθει η ώρα θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Καμμένος ανέτρεψε, ουσιαστικά, τις δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη για τα περί άφιξης των φρεγατών το καλοκαίρι.

Για τα F-16

Όσον αφορά στο πρόγραμμα για τα F16, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι τυγχάνει της εγκρίσεως της κυβέρνησης και της Βουλής.

Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι όσον αφορά στην καταβολή των χρημάτων -του 1,1 δισ. ευρώ- η Ελλάδα έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές της για συγκεκριμένο πλεόνασμα.

«Δεν είναι δυνατόν αυτό, τη στιγμή που ζητούν οι δανειστές να παραμείνουμε σε αυτό το πλεόνασμα, συν 2% για εξοπλισμούς ΝΑΤΟ» τόνισε ο ίδιος.

«Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ είναι για τις καταβολές το 2018-2020 και μετά το 2021 που δεν θα υπάρχει δέσμευση μπορούμε να καταβάλουμε μέρη της συμφωνίας μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018. Άλλωστε το πρώτο αεροσκάφος θα παραληφθεί μετά από δύο χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ