ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προβληματισμός για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Προβληματισμός για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές
EUROKINISSI

Την ώρα που ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό της κυβέρνησης που είχε διατυπωθεί στις αρχές της άνοιξης.

Στα χερσαία σύνορα της χώρας καταγράφεται αύξηση εισροών σε βαθμό μάλιστα που υπερβαίνει τις αφίξεις από τη θάλασσα. Για το ζήτημα είχε υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και με τον Τούρκο ομόλογό του Σουλεϊμάν Σοϊλού με αίτημα την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία περίπου 2.900 άνθρωποι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στον Έβρο, μόνο αυτό τον μήνα, οι οποίοι προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ. Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με το μισό του εκτιμώμενου αριθμού αφίξεων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 2017.

Καθυστερεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου

Τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται στους ρυθμούς εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο το οποίο συζητείται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σε γενικές γραμμές οι αρμόδιοι φορείς τηρούν θετική στάση για το νομοσχέδιο ωστόσο καταγράφηκε διαφωνία για τον γεωγραφικό περιορισμό των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου αλλά και για την εξέταση των θυμάτων βασανισμού από τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης σχετικής εμπειρίας.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κα Καλογήρου, η υπερσυγκέντρωση προσφύγων στα νησιά αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η κατάσταση είναι ασφυκτική, με τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων να ανέρχεται σε 13.600 ενώ πέρυσι ήταν 6.000.

«Θερμή» υποδοχή επιφυλάσσουν στον Τσίπρα

Το Συντονιστικό Φορέων, αποφάσισε μετά από πολύωρη σύσκεψη μεταξύ των μελών του για δυναμικές κινητοποιήσεις την δεύτερη ημέρα, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη, του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, που θα γίνει στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των Υπουργών της κυβέρνησης.

Το βασικό αίτημα προς τον πρωθυπουργό αφορά την παράταση της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, που λήγει τον προσεχή Ιούνιο, αλλά οι κινητοποιήσεις θα ζητούν και άμεση λύση για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και πάγωμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ